Apple is meer waard dan Alphabet, Amazon en Meta samen

De marktwaarde van Apple (2.210 miljard dollar) bedraagt nu meer dan die Alphabet, Amazon en Meta samen (2.166 miljard dollar).

Waarom is dit belangrijk?

De kwartaalresultaten van de techgiganten tonen aan dat zij een moeilijke periode doormaken, met Meta voorop. De beurswaarde van het bedrijf van Mark Zuckerberg is in een jaar tijd gezakt met zo'n 70 procent. Apple is de uitzondering op de regel. De producent van onder meer iPhones kon in het derde kwartaal uitpakken met een recordverkoop.

De cijfers: Apple is vandaag meer waard dan Alphabet, Amazon en Meta samen.

  • De marktwaarde van Apple bedroeg voor de start van de handel op vrijdag 2.210 miljard dollar.
  • Die van Alphabet kwam uit op 1.080 miljard dollar. Dat is 43,75 procent minder in vergelijking met een jaar geleden.
  • De marktwaarde van Amazon bedroeg 911 miljard dollar, een daling van 48,65 procent op jaarbasis.
  • Meta was voor de start van de handelsdag 235 miljard dollar waard. Beleggers hebben de techgigant de afgelopen twaalf maanden zwaar afgestraft. Zo is de aandelenkoers gedurende die periode met 73,55 procent gezakt.
  • Als we de beurswaarde van de drie laatstgenoemde techbedrijven optellen, komen we uit op 2.166 miljard dollar, wat dus minder is dan wat Apple waard is op de beurs.

De context: De techbedrijven staan sinds begin dit jaar onder druk door onder meer de renteverhogingen van de Federal Reserve. De jongste kwartaalresultaten hebben de aandelenkoersen van veel van die bedrijven verder naar beneden geduwd. Enkel Apple kon de beleggers bekoren met zijn kwartaalcijfers.

  • Apple presteerde in het derde kwartaal beter dan verwacht en boekte een recordomzet. Dat was genoeg om investeerders aan te trekken, die teleurgesteld waren door de resultaten van andere grote techbedrijven. De aandelen van Apple stegen met 8 procent in de nasleep van de resultaten.
  • Meta daarentegen zag de aandelenkoers met zo’n 20 procent dalen na de bekendmaking van de winst- en omzetcijfers. Amazon verloor ongeveer 10 procent en Alphabet deed het iets beter met een eencijferige daling.
  • Vraag is hoelang Apple nog het hoofd boven water kan houden. Er hangen namelijk nog steeds donkere wolken boven de techsector, zoals de torenhoge inflatie, de stijgende rente, de devaluatie van de munten ten opzichte van de dollar, de vrees voor een recessie, de oorlog in Oekraïne en het zerocovidbeleid in China.
  • Het is dan ook in spanning afwachten wat het effect daarvan zal zijn op de resultaten in het vierde kwartaal.

(ns/mah)

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.