De Europese aandelenmarkten, waaronder de Brusselse beurs, zitten in de lift sinds de Europese Centrale Bank (ECB) donderdagnamiddag haar rente verhoogde tot het hoogste peil ooit. Dat heeft vooral te maken met de commentaren van voorzitster Christine Lagarde.
Waarom de beurs juicht om recordrente ECB

Waarom is dit belangrijk?
De ECB-rentes zijn richtinggevend voor alle kredieten aan bedrijven en consumenten. Met haar tiende renteverhoging op rij zet Lagarde de spectaculairste renteklim in de geschiedenis van de eurozone verder. Daardoor zijn de nulrentes van enkele jaren definitief verleden tijd.In het nieuws: De ECB verhoogde donderdag de depositorente met 25 basispunten naar 4,00 procent, een record sinds de start van de centrale bank in 1998. Zowel in de uren na het rentebesluit als in de vroege handel vrijdagochtend gaan de Europese beurzen hoger.
Opluchting
De paradox: Een hogere rente is nochtans in principe slecht nieuws voor aandelen, omdat vastrentende beleggingen dan aantrekkelijker worden. Toch reageerden de Europese beurzen opgetogen op de renteverhoging.
De verklaring: Op de beurs draait alles om verwachtingen, en de verklaringen van ECB-voorzitter Christine Lagarde doen uitschijnen dat de ECB het nu welletjes vindt en gaat stoppen met renteverhogingen. Dat leidt tot een soort ‘opluchtingsrally’.
- Lagarde benadrukte herhaaldelijk dat de rentetarieven momenteel voldoende hoog zijn om de inflatie in de eurozone te beteugelen. De analisten van KBC zeggen dat de ECB hiermee “het einde van de renteverhogingscampagne aankondigde”. Ook volgens de analisten bij ING is het signaal van Lagarde “heel duidelijk”.
- De ECB zegt wel dat de huidige rentes “voor een voldoende lange periode” aangehouden moeten worden om de inflatie in te dijken, wat doet vermoeden dat Frankfurt de rente enige tijd onaangeroerd zal laten.
- Toch speculeren sommige analisten al op mogelijke renteverlagingen in de loop van 2024, mocht de economische groei in de eurozone op dat moment tegenvallen.
Inflatiespook
Nog een effect: Niet alleen de aandelenbeurzen reageren. Op de wisselmarkten leidt het rentebesluit tot een vrij forse verzwakking van de euro tegenover de dollar, omdat ook de valutahandelaars meteen toekomstige ECB-renteverhogingen uit hun voorspellende modellen schrapten.
Niet eenvoudig: Een zwakkere euro kan echter de inflatie weer opdrijven, waarschuwt Bernard Keppenne, hoofdeconoom bij CBC (deel van KBC), omdat olieproducten in dollar verhandeld worden. “Door het einde van de verkrapping aan te geven, veroorzaakte de ECB een aanzienlijke daling van de euro, wat samen met de voortdurende stijging van de olieprijs een groot risico inhoudt voor een stijging van de inflatie. Dat illustreert hoe moeilijk het wordt voor de ECB om koers te houden.”
(nd)