MR en Les Engagés stelden donderdagmiddag het Waals regeerakkoord voor dat beide partijen hebben afgesloten. De Waalse regering moet stevig op het budget letten. Daarom wordt de overheid tegen het licht gehouden: door een vereenvoudigde structuur hopen MR en Les Engagés te kunnen besparen. Maar er komt ook een belastingverlaging.
In het nieuws: Het Waals regeerakkoord vormt een duidelijke breuklijn met het vorige beleid.
- Voorzitters Georges-Louis Bouchez (MR) en Maxime Prévot (Les Engagés) stelden samen het akkoord voor. Het feit dat de PS niet in de regering zit, grijpen de twee aan om te breken met het verleden. Er moet verandering komen en een nieuw elan. De beide regeringen in Wallonië, de Waalse regering en de Franstalige Gemeenschapsregering, moeten beter op elkaar worden afgestemd. “We hebben de wil om grote hervormingen te bereiken”, aldus Bouchez.
- Het belangrijkste punt daarbij is de begroting. Die willen beide partijen tegen 2034 in evenwicht hebben. Volgens Bouchez bedraagt de Waalse schuldenlast tegen 2025 41 miljard euro, en die moet dus snel afnemen. Aan het einde van deze regeerperiode, dus over 5 jaar, moet dat bedrag gehalveerd zijn.
- Het geld willen MR en Les Engagés halen door zichzelf efficiënter te laten werken. Maar liefst 80 procent van het tekort moet opgevangen worden door besparingen bij de overheid. “We willen knippen in de overheidsstructuren, ons concentreren op de basistaken van de overheid, steun voor groene stroom moet worden afgebouwd”, zegt Bouchez daarover.
- Concreet gaat de Waalse regering van 13 naar 10 ministers, zullen de kabinetten het met 10 procent minder personeel moeten doen en moeten er electorale hervormingen komen met provinciale kieskringen in plaats van stemmen per arrondissement.
- Prévot pleit ervoor om de provinciebesturen tegen 2030 helemaal af te schaffen. Die zouden dan vervangen worden door burgemeestersraden, “om het aantal gekozen functionarissen te verminderen”, legt hij uit.
Smartphoneverbod
Genoteerd: Toch wordt er nog voldoende uitgegeven en komt er zelfs een belastingverlaging.
- De directheid van Bouchez kwam ook naar boven. “Er komen geen nieuwe belastingen”, zei hij. Bouchez maakte zelfs gewag van “de grootste belastingverlaging ooit voor Wallonië”.
- Zo komt er onder meer een verlaging van de successierechten, “met 50 procent”. “Het is een maatregel die gericht is op de middenklasse. Dit is het laagste tarief van het land”, maakt Bouchez zich sterk.
- Ook de registratierechten voor een eerste huis gaan omlaag. Die bedragen in Wallonië straks 3 procent, evenveel als in Vlaanderen. Bouchez: “Het moet jonge mensen ten goede komen die werken en geen lening krijgen van de bank voor het volledige bedrag”.
- Mensen effectief aan het werk krijgen is tevens een pijler in het Waals regeerakkoord. Daarom willen MR en Les Engagés de arbeidsbemiddelaar Forem stevig hervormen. Bouchez wil ook een beperking van de werkloosheidsuitkeringen in de tijd, op maximaal twee jaar. Maar dat wordt federaal geregeld, en maakt dus deel uit van de Arizona-onderhandelingen.
- Kinderen krijgen ook aandacht in het regeerakkoord: de nieuwe regering wil 5.000 extra plaatsen in de kinderopvang. Les Engagés haalt een aantal belangrijke punten binnen op het vlak van welzijn. Zo komt er een verdubbeling van het budget voor preventie in de zorg. Een andere maatregel die in het oog springt, is een smartphoneverbod op de lagere scholen, in navolging van Frankrijk. De middelbare scholen mogen hun eigen regels bepalen.
Zoeken naar ministers
Om te volgen: De ministerposten zijn nog niet bekend.
- “Nog geen seconde” is er nagedacht over de ministers in de twee nieuwe regeringen, klinkt het bij de onderhandelaars. In de loop van volgende week moet daar meer duidelijkheid over komen. Dat kan eventueel maandag al, nadat er zaterdag ledencongressen zijn geweest. Dinsdag zou het toch al geweten moeten zijn.
- Ook over wie de nieuwe minister-president van de Waalse regering wordt, is nog geen duidelijkheid. Georges-Louis Bouchez antwoordde de afgelopen week ontwijkend op de vraag of hij kandidaat is. Volgens journalist Alain Gerlache gaat Bouchez het niet doen: “Hij blijft liever aan de zijlijn om iedereen te bekritiseren dan het lot van Wallonië in eigen handen te nemen om te tonen wat hij kan doen”, zegt hij in De Morgen.
- Gerlache tipt de ontslagnemende minister-president van de Franstalige Gemeenschapsregering, Pierre-Yves Jeholet (MR), als de grootste kanshebber. Ook in de jonge 35-jarige Adrien Dolimont (MR), de huidige Waalse minister van Begroting, ziet Gerlache een goede kandidaat. Hij zou de vernieuwing die Bouchez predikt, volledig belichamen.