Waals regeerakkoord is rond: “Nooit geziene timing”

In Wallonië werd in stilte gewerkt aan een regeerakkoord. Amper twee dagen na de verkiezingen maakten MR en Les Engagés bekend dat ze samen een regering zouden vormen. Nu ligt dat regeerakkoord er, kondigen beide partijen aan.

In het nieuws: Er is een Waals regeerakkoord.

  • “Precies een maand later, en met een nooit geziene timing, is het aangekondigde doel bereikt: een sterk akkoord voorleggen dat een nieuwe impuls zal geven aan het gewest en de gemeenschap”, laten MR en Les Engagés weten in een gezamenlijke mededeling.
  • Die impuls komt er “door prioritaire hervormingen door te voeren voor sociaaleconomisch herstel en door alle burgers en toekomstige generaties vooruitgang te bieden”, verklaren beide partijen.
  • De inhoud van het regeerakkoord wordt donderdagmiddag om 16 uur uit de doeken gedaan op een persconferentie.

Eerder gehoord: Volgens MR-voorzitter Georges-Louis Bouchez was een nieuwe Waalse regering “een kwestie van uren”.

  • “Het is eerder een kwestie van uren, eventueel van dagen, maar zeker niet meer van weken”. Zo snel kon het volgens Bouchez gaan om in Wallonië een regeerakkoord voor te leggen. Hij waarschuwde journalisten dan ook om “niet te snel vakantie te nemen, want we gaan binnenkort een akkoord aankondigen.”
  • Bouchez is fier op de snelheid van de onderhandelingen. “We zijn heel goed opgeschoten, samen met Maxime Prévot, er is een heel mooi regeerakkoord aan het ontstaan”. Tegelijk wilde hij zich eerst niet vastpinnen op een exacte dag. “We zullen zien. Als we snel kunnen landen, zullen we dat doen. Maar het is geen drama als het vrijdag, zaterdag of maandag zou zijn”. Het bleek dus toch sneller te kunnen.
  • De PS zette zich in Wallonië buitenspel. Door aanzienlijke verliezen vond voorzitter Paul Magnette (PS) dat een oppositiekuur aangewezen was. Die kans lieten MR en Les Engagés niet onbenut: ze klikten zich aan elkaar vast. Doordat beide partijen een meerderheid van 43 op 75 zetels in het Waals parlement haalden, was er weinig discussie om zowel een Waalse regering als een Franstalige Gemeenschapsregering te vormen.
    • Ook tussen 2017 en 2019 vormden beiden al een Waalse regering, toen Les Engagés nog cdH heette.
  • In Brussel ligt de regeringsvorming langs Franstalige kant iets lastiger, daar hebben MR en Les Engagés de PS wél nodig om een meerderheid te vormen. Formateur David Leisterh (MR) houdt daar momenteel gesprekken met de drie partijen.
Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.