Frankrijk verbiedt smartphone op school

In Frankrijk worden smartphones uit scholen geband. Dat meldt de Franse minister van Onderwijs Jean-Michel Blanquer (En Marche). Het verbod gaat in “bij de start van het nieuwe schooljaar in 2018″ en was een verkiezingsbelofte van de Franse president Emmanuel Macron.

“We werken momenteel aan het antwoord op die vraag”, gaat Blanquer verder. “De nieuwe regels kunnen verschillende vormen aannemen. U hebt de smartphone misschien nodig voor pedagogische doeleinden, of voor noodsituaties, maar het gebruik van de smartphone moet beperkt worden.” Volgens de minister is zo’n verbod ook “een boodschap voor de publieke gezondheid, die alle families aangaat”. In Frankrijk hebben veel leraren de jongste jaren aan de alarmbel getrokken. Ze hebben het over “de plaag” en “de eindeloze oorlog tegen de smartphone”.

Iedereen fouilleren?

Volgens de Franse krant Le Monde zal het toepassen van deze nieuwe maatregel moeilijk verlopen. Smartphones zijn in Frankrijk al verboden tijdens de lessen, maar wat met het gebruik van smartphones op de speelplaats? Moeten kinderen hun ouders kunnen bereiken? En moet iedereen dan gefouilleerd worden? Blanquer liet eerder al weten dat “afsluitbare kastjes” of lockers een goede oplossing kunnen zijn. Voor de duidelijkheid: het ziet er niet naar uit dat zo’n maatregel bij ons ingevoerd wordt. Zonder twijfel zal het smartphoneverbod nog voor heel wat discussie zorgen in Frankrijk.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20