VS dringt aan op wereldwijde minimale vennootschapsbelasting

Maandag heeft de Amerikaanse minister van Financiën Janet Yellen opgeroepen om een minimaal belastingtarief in te voeren voor multinationals, dat over ter wereld toepasbaar is. De oproep komt er nadat de regering-Biden de vennootschapsbelasting in de Verenigde Staten verhoogde. 

In een toespraak voor de denktank Chicago Council on Global Affairs op maandag, sprak Yellen haar voorkeur uit voor een minimaal belastingtarief voor multinationals, ongeacht het land waar ze hun hoofdkantoor hebben. Zo’n maatregel zou volgens haar een einde maken aan de fiscale ‘race to the bottom’, waarbij verschillende landen hun vennootschapsbelasting zo laag mogelijk houden om zoveel mogelijk bedrijven naar hun grondgebied te lokken. 

De oproep van Yellen komt er een week nadat president Joe Biden een investeringsplan van 2.000 miljard dollar heeft aangekondigd, om de economie opnieuw aan te zwengelen post-Covid. Dat wordt onder meer gefinancierd door een verhoging van de vennootschapsbelasting. Zijn voorganger president Trump, ging het tarief van de vennootschapsbelasting in de VS van 35 procent naar 21 procent. Biden wil dat tarief opnieuw opkrikken naar 28 procent, en de belasting die Amerikaanse bedrijven betalen op hun buitenlandse winsten verhogen tot 21 procent. 

Kapitaalvlucht

Naast de verhoging van het belastingtarief, wil de regering-Biden de achterpoortjes sluiten waarlangs grote Amerikaanse ondernemingen gunstiger belastingregimes opzoeken in het buitenland. Ze overweegt ook nieuwe fiscale stimuli, voor bedrijven om te investeren in onderzoek en productie in de Verenigde Staten. Maar de onderhandelingen in het Congres beloven ingewikkeld te worden, het plan geniet allesbehalve unanieme goedkeuring. 

De grote angst van tegenstanders van het investeringsplan is dat bedrijven de Verenigde Staten zullen verlaten. Als ze ering slaagt om een wereldwijd minimaal belastingtarief in te voeren, zou de Biden-administratie dat nefaste effect deels in de kiem smoren. De president is er echter van overtuigd dat de Amerikaanse vennootschapsbelasting van 28 procent ‘voor iedereen redelijk is’, zelfs zonder globaal minimumtarief

‘De vorige week aangekondigde voorstellen van president Biden geven blijk van gedurfde nationale actie, onder meer om het minimum belastingtarief van de VS te verhogen, en een hernieuwd internationaal engagement, waarbij hij het belang erkent van samenwerking met andere landen om een ​​einde te maken aan de druk van belastingconcurrentie en de uitholling van de heffingsgrondslag voor de vennootschapsbelasting’, legt de minister van Financiën uit. ‘De voorbije vier jaar hebben we gezien wat er gebeurt als Amerika het wereldtoneel verlaat. America first mag nooit Amerika alleen betekenen.’

Op de agenda van de G20

Janet Yellen zei dat het minimale wereldwijde belastingtarief aanstaande woensdag tijdens een G20-bijeenkomst zal worden besproken. De organisatie hoopt tot een akkoord te komen tegen de bijeenkomst van de ministers van Financiën en centrale bankiers van de lidstaten op 9 en 10 juli. Als er een deal wordt gesloten tussen de 20 rijkste mogendheden ter wereld, kan dit als voorbeeld dienen voor een wereldwijde toepassing. Maar het zal nog steeds veel overtuigingskracht vereisen om de rest van de wereld te laten aansluiten. 

‘Samen kunnen we ervoor te zorgen dat de wereldeconomie gedijt, door een gelijker speelveld te creëren wat betreft de belasting van multinationals’, voegde de Amerikaanse minister van Financiën nog toe. 

(lb)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20