Het team achter het Oxford/AstraZeneca-vaccin onderzoekt de mogelijkheid om in de toekomst pillen of neussprays te maken ter vervanging van de prikken. Dat heeft hoofdonderzoeker Sarah Gilbert bekendgemaakt in een toespraak voor het Britse Lagerhuis.
Sarah Gilbert, professor vaccinologie aan de universiteit van Oxford, zei dat het prikken in de armen van mensen misschien niet de beste manier is om hen te beschermen tegen het coronavirus.
‘We willen dat het immuunsysteem actief is in de bovenste luchtwegen en vervolgens in de onderste luchtwegen, waar het virus de infectie veroorzaakt’, zei ze gisteren tegen de commissie wetenschap en technologie van het Lagerhuis.
Vaccin via neus of mond
Door een vaccin via de neus of de mond toe te dienen, zouden de cellen in die delen van het lichaam antilichamen kunnen aanmaken, zodat het virus zich niet verder kan verspreiden. ‘We hebben griepvaccins die via neusspray worden toegediend en dit zou in de toekomst een zeer goede aanpak kunnen zijn voor vaccins tegen coronavirussen’, zei Gilbert.
Een tweede optie is het toedienen van een vaccin via de mond. ‘Het is ook mogelijk om orale vaccinatie te overwegen, waarbij je een pil inneemt’, vervolgde ze. ‘Dat zou veel voordelen hebben voor het uitrollen van vaccins, als je geen naalden en spuiten hoeft te gebruiken. Beide benaderingen beginnen we nu te evalueren.’
Versoepelingen
Enkele weken geleden liet Kate Bingham, het voormalig hoofd van de taskforce die de aankoop en de verdeling van de vaccins moet regelen, ook al optekenen dat ze eerder had gesuggereerd dat er een efficiëntere manier moet komen om vaccins toe te dienen, waaronder het gebruik van pillen en pleisters.
Gilbert waarschuwde in haar toespraak ook dat een te snelle versoepeling van de coronamaatregelen in het Verenigd Koninkrijk opnieuw zou kunnen leiden tot meer besmettingen en het risico zou kunnen vergroten dat er nieuwe varianten opduiken met verhoogde resistentie tegen bestaande vaccins.
Lees ook: