Nieuwe Covid-19-variant in New York City omzeilt wellicht vaccins

Twee verschillende teams Amerikaanse onderzoekers hebben deze week een nieuwe variant van het coronavirus ontdekt in New York City. De variant heeft een mutatie die de immuniteitsreactie die ons lichaam krijgt van vaccins beter zou kunnen omzeilen. En dat baart onderzoekers zorgen.

De nieuwe coronavirusvariant, die de wetenschappelijke noemer B.1.526 kreeg, dook het eerst op in verschillende wijken van New York City, maar is volgens de onderzoekers verspreid over de hele noordoostkust van de Verenigde Staten.

Zorgwekkend: Er is bij deze tak sprake van een mutatie die ook gevonden werd bij de Zuid-Afrikaanse variant van het virus. Met deze mutatie zou de variant mogelijk deels de immuniteitsreactie kunnen omzeilen dat ons lichaam ontwikkelt na vaccinatie. Het is dus wel niet de eerste keer dat deze eigenschap in een variant wordt aangetroffen.

Mutatie die vaccin lam legt?

Deze zorgbarende mutatie wordt door onderzoekers aangeduid als E484K. Het geeft virussen de mogelijkheid om langs bepaalde reacties van ons lichaam te glippen die moeten afrekenen met een virus. Ook zou de variant daardoor niet geraakt worden door behandelingen met antilichamen. Dit kan er ook voor zorgen dat de huidige vaccins niet de juiste reactie zullen hebben tegen deze variant.

De mutatie is wereldwijd reeds gevonden in 59 varianten van het coronavirus, volgens de Amerikaanse onderzoekers. Dit betekent dat de mutatie eender waar kan opduiken, wat het virus een voorsprong geeft op onze bestrijdingsmiddelen.

Dook al op in december

‘We zagen al een duidelijke toename van deze variant eind december. Rond midden februari stegen de gevallen met deze variant maar liefst met 12,7 procent op een paar weken tijd. Dat is alarmerend,’ zei het onderzoeksteam van de Columbia University in een verslag dat nog moet uitkomen, maar donderdag al kon ingekeken worden door CNN.

Ook de besmettingsgraad van de variant is verontrustend. Volgens onderzoekers kan de tak in de VS weldra de meest dominante mutatie worden, na de Britse en Zuid-Afrikaanse variant.

De onderzoekers zijn er zeker van dat deze specifieke variant ontstond in de wijken van New York City. Het is de nieuwste variant op een groeiende lijst van Covid-19-mutaties. Dat is slecht nieuws voor de Verenigde Staten, die de meeste besmettingen in de wereld zien met ondertussen bijna 29 miljoen gevallen. (mah)

Lees meer:

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20