Rusland heeft variant van de vogelgriep ontdekt bij werknemers pluimveebedrijf

In Rusland zijn werknemers in een pluimveebedrijf besmet geraakt met de H5N8-variant van de vogelgriep. Er zou wel nog geen sprake zijn van besmettingen tussen mensen. Dat schrijft Bloomberg.

De Russische autoriteiten hebben de besmetting vastgesteld bij zeven mensen die werken in een pluimveebedrijf in het zuiden van Rusland. ‘De Wereldgezondheidsorganisatie is inmiddels op de hoogte gebracht’, heeft Anna Popova, het hoofd van de volksgezondheidsdienst van het land, laten weten in een reactie op televisie. Het zou gaan om de eerste menselijke besmettingen wereldwijd met de H5N8-variant van de vogelgriep.

Geen overdracht tussen mensen

‘Het virus wordt niet overgedragen van mens op mens. De ontdekking van deze stam geeft ons allen, de hele wereld, nu de tijd om ons voor te bereiden op mogelijke mutaties die besmettingen tussen mensen mogelijk maken. We krijgen met andere woorden de kans om op tijd te reageren indien dat het geval is’, aldus Popova. Ze heeft het daarbij onder meer over de productie van eventuele vaccins.

‘De getroffen werknemers van de pluimveeboerderij, waar in december een uitbraak onder de vogels werd ontdekt, hadden milde symptomen en zijn hersteld’, liet Popova weten.

Op de website van de WHO staat: ‘Hoewel infecties van mensen met A(H5)-virussen zeldzaam zijn en zich meestal voordoen bij personen die zijn blootgesteld aan zieke of dode besmette vogels (of hun omgeving), kunnen zij bij mensen leiden tot ernstige ziekte of de dood.’

Lees ook:

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20