Coronavaccin van Johnson & Johnson dicht bij goedkeuring in VS, Europa volgt in maart

Janssen Johnson coronavaccin
Isopix

Het coronavaccin van de Amerikaanse farmareus Johnson & Johnson, dat ontwikkeld is door hun Belgische dochterbedrijf Janssen Pharmaceutica, heeft een goed rapport gekregen van de Amerikaanse toezichthouder. Daardoor krijgt het middel waarschijnlijk zaterdag al zijn goedkeuring voor gebruik in de Verenigde Staten. En dat zou wel eens een cruciaal element kunnen worden in de strijd tegen Covid-19.

Volgens de Amerikaanse Food and Drug Administration (FDA) is het coronavaccin van J&J bij testen in de Verenigde Staten 72% effectief. In Latijns-Amerika was dat 66% en in Zuid-Afrika 57%. Die percentages liggen lager door een hogere aanwezigheid van de Braziliaanse en Zuid-Afrikaanse varianten.

In het voorkomen van zware ziektesymptomen bleek het middel volgens de FDA 85% effectief. Globaal genomen bleek het vaccin bij een klinische test bij 44.000 vrijwilligers 66% effectief te zijn in het voorkomen van Covid-19 bij verschillende varianten. Amper drie proefpersonen kregen zware bijwerkingen, maar uit een analyse bleken die geen veiligheidsrisico met zich mee te brengen.

Goedkeuring

Dankzij dit goede rapport dat Johnson & Johnson kon voorleggen aan de FDA staat niets nog een goedkeuring in de VS in de weg. De verwachting is dat die er zaterdag dan ook komt.

In Europa moeten we nog iets langer wachten voor het vaccin kan gebruikt worden. Het Europees Geneesmiddelenagentschap spreekt zich daar midden maart pas over uit.

Belangrijke stap

Als het coronavaccin van Johnson & Johnson/Janssen Pharmaceutica goedgekeurd wordt voor gebruik, betekent dat een belangrijke stap in de strijd tegen de coronapandemie. Het middel heeft namelijk als voordeel dat je het op koelkasttemperatuur kan bewaren en dat één dosis voldoende is om beschermd te zijn. (evb)