Vroegere Russische fabriek Nissan gaat het merk Lada bouwen

De vroegere fabriek van de Japanse autobouwer Nissan in de Russische stad Sint-Petersburg zal voortaan wellicht door Avtovaz worden uitgebaat. Geraamd wordt dat de productie in de loop van volgend jaar van start zou kunnen gaan. Dat heeft Denis Manturov, Russisch minister van Industrie en Handel, tegenover het Russisch persbureau RIA Novosti gezegd.

Waarom is dit belangrijk?

Nissan kondigde in oktober aan Rusland te verlaten. Reden voor die beslissing was de inval van Rusland in buurland in Oekraïne. De Japanse autobouwer is tot nu toe de laatste in een lange reeks grote bedrijven - waaronder ook verscheidene autobouwers - die zich uit Rusland hebben teruggetrokken sinds Russische troepen in februari Oekraïne binnenvielen.

Activa in handen Russisch staatsbedrijf: De activa van Nissan in Rusland zijn momenteel onder de controle van het Russische staatsbedrijf Nami, gespecialiseerd in activa uit de autosector, gebracht.

  • De Japanse autofabrikant verkocht vorig jaar in Rusland nog 53.000 wagens. Renault, de alliantie-partner van Nissan, had tot bij de uitbraak van de oorlog in Oekraïne een meerderheidsbelang in Avtovaz
  • In mei besliste Renault zich echter uit Rusland terug te trekken. De Franse groep verkocht daarbij zijn belang in Avtovaz ook al aan Nami.
  • De voormalige fabriek van Renault in Moskou wordt inmiddels gebruikt voor de bouw van wagens van het model Moskvich, een auto die nog uit het tijdperk van de Sovjet-Unie dateert.
  • De voormalige fabriek van Nissan in Sint-Petersburg zou worden gebruikt voor de productie van het iconische merk Lada.

Verlies van 100 miljard yen: Nissan verliet Rusland in oktober dit jaar. De onderneming maakte daarbij bekend zijn activiteiten in Rusland voor een symbolisch bedrag van 1 euro aan Nami te zullen overdragen.

  • De Japanse autobouwer maakte bekend bij deze operatie een verlies van 100 miljard yen (685 miljoen euro) te zullen nemen.
  • Het Russische ministerie van Industrie en Handel benadrukt wel dat in de overeenkomst is voorzien dat Nissan het recht behoudt om de activiteiten binnen een periode van zes jaar terug te kopen.
  • De verkoop omvatte niet alleen de autofabriek en de researchdivisie van Nissan in Sint-Petersburg, maar had ook betrekking op de marketingdivisie en het verkooppunt van het Japanse bedrijf in Moskou.
  • Nissan ging achttien jaar geleden met zijn Russische operaties van start. De fabriek in Sint-Petersburg werd dertien jaar geleden geopend en was verantwoordelijk voor de productie van de modellen X-Trail, Qashqai en Murano.

(ns)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20