Vragen voor uitstel van betaling lopen stevig terug

De Belgische banken hebben al aan meer dan 253.300 particulieren en bedrijven uitstel van betaling voor hun lening gegeven. Dat blijkt uit een nieuwe update van bankenfederatie Febelfin. De grote toeloop lijkt wel voorbij.

Particulieren en bedrijven die door de coronacrisis in financiële problemen dreigen te raken, kunnen al sinds 31 maart uitstel vragen voor de afbetaling van hun hypothecair krediet. Dat gebeurde massaal: de teller staat op 121.651 betalingsuitstellen voor hypothecaire kredieten en 131.705 voor ondernemingskredieten.

Dat uitstel is niet altijd gratis: gezinnen die nog meer dan 1.700 euro inkomen overhouden na aftrek van lasten als de hypothecaire afbetalingen en consumentenkredieten, krijgen de intresten van tijdens het betalingsuitstel nog voorgeschoteld. Het uitstel kan maximaal lopen tot eind oktober.

Waarborg

Nu de coronamaatregelen al flink versoepeld zijn, krijgen de banken nog altijd nieuwe aanvragen, maar het gaat minder snel. De laatste twee weken werden maar enkele duizenden nieuwe aanvragen goedgekeurd. ‘Veel mensen hadden het echt broodnodig en hebben onmiddellijk de aanvraag gedaan op het moment dat ze bijvoorbeeld technisch werkloos vielen’, zegt Febelfin-woordvoerster Isabelle Marchand.

De federale regering kondigde in maart aan dat ze zich garant stelt voor de leningen van bedrijven en vrijdag waarborgden de Vlaamse en Waalse overheid een lening van de reisorganisatie Neckermann.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20