Regering waarborgt leningen van bedrijven

De federale overheid trekt miljarden euro’s uit om te verzekeren dat leningen van bedrijven die in de problemen komen door de coronacrisis afbetaald geraken. Dat schrijft De Tijd.

De regering-Wilmès heeft een pakket maatregelen klaar om bedrijven en zelfstandigen door de coronacrisis te loodsen. Een van de maatregelen in dat kader werd al eerder aangekondigd: bedrijven krijgen uitstel om hun belastingen te betalen.

Een tweede maatregel werd donderdag aangekondigd. De overheid garandeert leningen van bedrijven bij banken. De kans is groot dat meer bedrijven zullen moeten lenen doordat de coronacrisis hen in de problemen duwt, maar banken staan er op dit moment niet voor te springen om leningen uit te reiken.

Daarom zal de regering voor ongeveer 20 miljard euro, het definitieve bedrag moet nog afgeklopt worden, leningen waarborgen. Daarmee garandeert ze dat een lening afbetaald wordt.

Bankencrisis

Het zou niet de bedoeling zijn om echt alle bedrijven te redden, maar vooral die bedrijven die gezond waren voor de crisis. De vraag is alleen waar de grens ligt. Ook is nog niet duidelijk hoeveel bedrijven die lenen zelf zullen moeten bijleggen.

De laatste keer dat de overheid die maatregel in het leven riep, was tijdens de bankencrisis van 2008. De restbank Dexia gebruikt de waarborg nog steeds. Banken zijn niet onverdeeld gelukkig met de plannen. Ze hopen vooral niet opnieuw in een financiële crisis te belanden door een tekort aan kapitaal.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20