Vlaanderen stelt zich borg voor lening van 2,6 miljoen voor Neckermann

De reisorganisatie Neckermann heeft een lening van 2,6 miljoen euro kunnen loskrijgen bij de Franse bank BNP Paribas, via Fortis ook actief in ons land. Zowel de Vlaamse als de Waalse overheid staan samen met moedergroep Wamos garant voor de lening.

Dat kondigt Neckermann aan in een persbericht. De Belgische reisorganisatie, die ontstaan is uit het faillissement van Thomas Cook en nu onder de Spaanse groep Wamos valt, wil het geld gebruiken om de coronacrisis te overbruggen. Sinds vrijdag zijn al haar 62 winkels weer open.

Opmerkelijk: de Vlaamse en Waalse overheid stellen zich allebei borg voor de lening via hun respectievelijke investeringsmaatschappijen PMV en SRIW. Dat betekent dus dat de belastingbetaler de rekening gepresenteerd krijgt als Neckermann zijn schulden niet afbetaald krijgt.

Uitzondering

Het is niet zo alledaags dat overheden zich garant stellen voor leningen van privébedrijven, maar door de coronacrisis wilde de regering een uitzondering maken voor Neckermann. De reissector is een van de hardst getroffen sectoren. Sinds midden maart vielen de boekingen van Belgische toeristen compleet stil.

‘Het is goed te zien dat de Vlaamse en Waalse waarborgsystemen samen deze onderneming kunnen helpen om een banklening te verkrijgen. Mede dankzij de waarborg op de lening kunnen de 62 winkels en bijna 200 medewerkers dan ook heropstarten’, zegt Vlaams minister van Werk en Economie Hilde Crevits (CD&V) in het persbericht.

Boekingen onder niveau

Hetzelfde geluid in Wallonië. ‘De toekomst van de reissector ziet er rooskleuriger uit nu de grenzen weer openen en vluchten hernemen. We hebben  dan ook beslist om Neckermann te helpen deze moeilijke periode achter zich te laten en hopen bij te dragen aan de groei van een sterke Belgische reisorganisatie’, zegt Olivier Bouchat, de vicevoorzitter van SRIW.

Neckermann is tevreden met de lening en de waarborg. De organisatie verwacht niet dat de boekingen snel weer naar de niveaus van de voorbije jaren zullen oplopen.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20