Vooruit wil starters voorrang geven op de woningmarkt

De socialistische partij Vooruit heeft in het Vlaams Parlement een voorstel ingediend om vastgoed betaalbaarder te maken voor mensen die een eerste woning wensen te kopen. Concreet wil de partij ervoor zorgen dat starters voorrang krijgen op de vastgoedmarkt.

Jaar na jaar stijgen de vastgoedprijzen in ons land. Die stijging is voornamelijk het gevolg van de lage rente. Daardoor is het goedkoper om een hypothecaire lening af te sluiten. Daar komt nog eens bij dat meer en meer mensen investeren in vastgoed als alternatief voor het laagrentende spaarboekje. Bij het merendeel van de banken moet je immers tevreden zijn met een spaarrente van 0,11 procent. Uit de meest recente vastgoedbarometer van de federatie van notarissen blijkt dat een huis in Vlaanderen gemiddeld 329.747 euro kost. Voor een appartement betaal je gemiddeld 262.414 euro.

Opkoopbescherming

Vooruit wil nu maatregelen nemen zodat het voor jonge gezinnen goedkoper en gemakkelijker wordt om een woning te kopen. De partij pleit voor een opkoopbescherming. “Door een opkoopbescherming kunnen huizen in woonbuurten waar de vraag groot is, enkel gekocht worden door wie er minstens 4 jaar zelf in gaat wonen”, verduidelijkt Conner Rousseau, de voorzitter van Vooruit. “Grote investeerders zetten we zo buitenspel.”

Dat moet ervoor zorgen dat de vastgoedprijzen in bepaalde buurten dalen. Rousseau voegt eraan toe dat zo’n systeem al bestaat in Amsterdam, Rotterdam en Utrecht.

Lagere huurprijzen

Volgens Rousseau kan de opkoopbescherming ook leiden tot lagere huurprijzen. “Investeerders zullen enkel nog kunnen kopen in deze buurten als ze bereid zijn de woning te verhuren aan een betaalbare huurprijs. Op die manier kunnen we ook de huurprijzen drukken en startende gezinnen en alleenstaanden een eerlijke kans geven op een betaalbare huurwoning”, merkt hij op. Zijn partij heeft daar nu een voorstel over ingediend bij het Vlaams Parlement.

Volgens De Tijd is de kans klein dat het Vlaams Parlement het voorstel goedkeurt. Zo is minister van Financiën Matthias Diependaele (N-VA) er geen fan van. Volgens hem is de opkoopbescherming een fundamentele inbreuk op het eigendomsrecht. “Vooruit wil nu dat de overheid de waarde van een woning bepaalt. De Vlaming woont in zijn spaarboek, daar raak je niet aan. De middenklasse is alweer de dupe”, klinkt het.

(lb)

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.