Vooruit-voorzitter Conner Rousseau zei het al in Het Conclaaf: de partij duidt geen gecoöpteerd senator aan. Een stoel in de Senaat blijft dus leeg. Of dat gaat helpen om de instelling af te schaffen, moet nog blijken.
In het nieuws: 59 van de 60 zitjes in de Senaat zijn nu bezet.
- “Moest ik in Vooruit nog iets te zeggen hebben na de verkiezingen, dan is het voor mij heel simpel. Ik zal op het partijbureau zeggen: ‘Als de Senaat nog altijd niet is afgeschaft, dan sturen we niemand'”, verklaarde Rousseau in volle verkiezingstijd. Ondertussen is hij opnieuw verkozen tot voorzitter en hield hij woord: Vooruit stuurt effectief niemand als gecoöpteerd senator.
- In de Senaat zetelen 60 senatoren. 50 daarvan worden namens hun deelstaat aangeduid. Normaal worden er ook 10 senatoren gecoöpteerd. Zij worden verdeeld onder de verschillende partijen die dan personen mogen aanduiden.
- In dit geval zijn het er dus maar 9. Inmiddels zijn alle namen bekend:
- Hans Verreyt (Vlaams Belang)
- Gilles Verstraeten (N-VA)
- An Capoen (N-VA)
- Goedele Liekens (Open Vld)
- Bianca Debaets (cd&v)
- Viviane Teitelbaum (MR)
- Malik Ben Achour (PS)
- Antonio Cocciolo (PTB)
- Marie-Claire Mvumbi (Les Engagés)
- Een gecoöpteerd senator hoeft niet verkozen te zijn om te mogen zetelen. Daardoor is het vaak een manier om iemand die te weinig stemmen heeft, toch nog een functie te geven. Teitelbaum raakte niet verkozen als lijstduwer, Ben Achour werd opgevist en ook Debaets wordt beloond ondanks dat ze niet verkozen werd.
- Bij Open Vld zorgde de aanstelling van Liekens voor een hetze. Verschillende kandidaat-voorzitters hadden kritiek op het feit dat ook zij opgevist werd nadat ze afscheid nam van de Kamer. Dat zou haaks staan op het idee van verjonging. Andere kandidaat-voorzitters en partijleden irriteerden zich dan weer op de publieke kritiek en hadden dergelijke feedback liever binnenskamers gehouden.
Zoeken naar een meerderheid
Om te volgen: Zet het plan van Vooruit zoden aan de dijk om de Senaat af te schaffen?
- In het tumult rond Liekens’ benoeming was elke Open Vld’er het er wel over eens dat de Senaat hoe dan ook beter afgeschaft raakt. Die bedoeling heeft ook Rousseau voor ogen: “Als niemand nog iemand coöpteert en stuurt, is het gedaan”, was zijn visie. Dat gebeurde dus niet.
- Om de Senaat af te schaffen, moet er in de Kamer een twee derde meerderheid gevonden worden. Dat is mogelijk, op voorwaarde dat de Waalse partijen meewillen. MR-kopstuk Marie-Christine Marghem wil er alvast niets van weten. In Vlaanderen is er wel eensgezindheid om de instelling op te doeken.
- Formateur Bart De Wever (N-VA) zou in zijn hervormingsdrift tijdens de regeringsonderhandelingen ook de afschaffing van de Senaat op de agenda willen zetten. Hij hoopt alsnog tot een afspraak daarover te komen.
- Ondertussen moet de Senaat zelf wel nog beslissen wat er gaat gebeuren met de stoel die Vooruit nu leeg laat.