Voormalig Afghaans president geeft tekst en uitleg bij zijn vlucht

Op 15 augustus ontvluchtte de Afghaanse president Ashraf Ghani Afghanistan, waardoor de taliban vrij spel kregen. Enkele weken na deze gebeurtenis richt Ghani een boodschap tot zijn volk en probeert hij zijn gedrag te rechtvaardigen. 

“Ik ben het Afghaanse volk uitleg verschuldigd over het feit dat ik Kaboel op 15 augustus abrupt heb verlaten nadat de taliban onverwachts de stad waren binnengedrongen”. Zo vat de man die tot voor kort president van Afghanistan was een brief aan die op Twitter is gepubliceerd. Op het moment van zijn vlucht had de man op Facebook gezegd dat hij koste wat kost “een bloedbad” wilde vermijden en had gehandeld op advies van verschillende leden van de regering, een argument dat hij in zijn brief opnieuw aanhaalt.

“Kaboel verlaten was de moeilijkste beslissing van mijn leven, maar ik dacht dat het de enige manier was om de wapens het zwijgen op te leggen en Kaboel en zijn 6 miljoen inwoners te redden,” schrijft de voormalige Afghaanse president.

Vorm van verlossing?

Met deze brief, die alleen in het Engels is geschreven, lijkt Ashraf Ghani een vorm van verlossing te zoeken. Voor hij indirect zijn nederlaag toegeeft, ontkent de voormalige president de beschuldigingen dat hij is vertrokken met enkele miljoenen dollars die aan het Afghaanse volk toebehoren. “Deze beschuldigingen zijn volledig (…) vals. Corruptie is een plaag die ons land al decennialang lamlegt en de strijd tegen corruptie staat centraal in mijn inspanningen als president”, aldus Ghani. Hij voegt eraan toe dat hij blij was dat er een onderzoek naar de zaak werd ingesteld.

Pas helemaal aan het eind van zijn brief biedt de voormalige Afghaanse president zijn verontschuldigingen aan zijn volk aan. “Het is met diepe spijt dat mijn eigen hoofdstuk eindigde met een tragedie die vergelijkbaar is met die van mijn voorgangers, zonder dat de stabiliteit en de welvaart van (Afghanistan) werden gewaarborgd. Ik verontschuldig mij tegenover het Afghaanse volk dat ik er niet in geslaagd ben de zaken anders te beëindigen.”

Lees ook:

(NS)

Meer