Europa versoepelt vliegregels om ‘coronaspookvluchten’ te vermijden

Europees Commissievoorzitter Ursula von der Leyen gaat in op de vraag van de Europese luchtvaartmaatschappijen en verlaagt het quotum slots dat bedrijven moeten invullen. Die versoepeling moet zogenaamde ‘spookvluchten’ tegengaan.

Het coronavirus bereikte op maandag officieel alle landen van de Europese Unie. Overal zijn vluchten afgeschaft en heel Italië zit dicht. Dat heeft een grote impact op het vliegverkeer: ruim de helft van de vluchten is afgeschaft.

Slots

Dat brengt problemen met zich mee. Om slots te houden, het recht om op een vooraf bepaald moment te mogen vertrekken en aankomen op een luchthaven, moet een luchtvaartmaatschappij 80 procent van de geprogrammeerde vluchten uitvoeren. Zo niet, wordt het slot opgegeven.

Dat leidde in de laatste weken tot heel wat spookvluchten: vliegtuigen die met een minimale crew en zonder passagiers hun traject afleggen, om het slot niet kwijt te raken. In een ander scenario zouden passagiers omgeboekt kunnen worden. Maar de slots zijn belangrijk.

Omzetverlies

De maatregel van von der Leyen moet dus de zwaar geteisterde luchtvaartindustrie voorbij de coronacrisis tillen. Volgens belangenorganisatie IATA staat de sector voor een omzetverlies van 63 tot 113 miljard dollar, afhankelijk van de besmettingsgraad.

Intussen heeft ook ons land minimale maatregelen getroffen om verspreiding tegen te gaan.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20