Geen massa-evenementen, schoolreizen uitstellen en telewerk: regering verscherpt coronamaatregelen

Premier Sophie Wilmès (MR) stelde dinsdag op een persconferentie een aantal aanbevelingen voor om de verspreiding van het coronavirus covid-19 te beperken. Ze benadrukt wel dat scholen sluiten absoluut geen optie is.

In enkele andere landen, waaronder Italië, zijn alle scholen gesloten in de strijd tegen covid-19. De Belgische regering is daar geen voorstander van, maar raadt wel aan om geen schoolfeesten te organiseren en schoolreizen uit te stellen. ‘Luister daarvoor ook vooral naar de aanbevelingen van het ministerie van Buitenlandse Zaken’, zegt Wilmès.

Ook voor bedrijven heeft de regering een plan. ‘Het werk mag nog doorgaan’, benadrukt de premier. ‘Het is belangrijk dat het leven gewoon blijft doorgaan en dat iedereen gewoon naar school en naar het werk gaat.’ Ze raadt aan om meer telewerk te organiseren als dat mogelijk is en niet-dringende vergaderingen te verplaatsen of via Skype te organiseren.

Openbaar vervoer

Ook vraagt ze flexibiliteit van werkgevers. ‘Laat uw personeel wat later komen of vroeger vertrekken. Zo spreiden we de drukte op het openbaar vervoer’, klinkt het. ‘Bussen en trams waar veel mensen bij elkaar zitten zijn een belangrijke broeihaard voor de verspreiding van virussen. Voor alle duidelijkheid: er is niets mis mee om het openbaar vervoer te nemen, maar we proberen de drukte zoveel mogelijk te spreiden.’

Het is ook beter om geen massa-evenementen meer te organiseren. Events vanaf 1.000 deelnemers die binnen doorgaan, worden ten sterkste afgeraden. ‘We laten de uiteindelijke beslissing daarvoor aan de burgemeesters en gouverneurs’, klinkt het. Risicopersonen wordt ook afgeraden van aan eender welk evenement met veel volk deel te nemen.

Kussen

Tot slot vraagt ze om genoeg uw handen te wassen en basishygiëne aan te houden. Ze raadt ook aan om elkaar zo weinig mogelijk aan te raken. ‘Belgen zijn hartelijke mensen, maar ik zou toch willen vragen om minder handen en kussen te geven’, sloot Wilmès af.

Wilmès benadrukt dat het aanbevelingen zijn en geen verplichtingen.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20