Verspreiding coronavirus kost luchtvaartsector minstens 63 miljard

Volgens internationale luchtvaartfederatie IATA zal de verspreiding van het coronavirus de sector minstens 63 miljard dollar kosten. Dat zijn de meest optimistische cijfers, benadrukt de organisatie.

Volgens IATA zouden de financiële gevolgen van het coronavirus in de luchtvaartsector ernstiger zijn dan initieel gedacht. Als het coronavirus zich niet verder verspreid, zal het verlies rond de 63 miljard dollar liggen, schat de federatie.

113 miljard omzetverlies

Als het virus zich echter blijft verspreiden, ligt dat geschatte verlies een stuk hoger, zegt IATA in een persbericht. Dan zou de omzet in 2020 met 113 miljard dollar dalen. Die cijfers focussen enkel op het passagiersvervoer, niet op cargo.

Oorspronkelijk had IATA bij een analyse gemikt op een verlies van omzet van een kleine 30 miljard dollar. Op dat moment was het covid-19-virus enkel nog in China te vinden. Sindsdien zijn er meer dan 80 landen door het virus geraakt.

Brussels Airlines

Ook in ons land ondervinden luchtvaartmaatschappijen problemen. Brussels Airlines kondigde net vandaag aan dat ze 23 procent van hun Europese vluchten schrappen omdat er geen vraag naar vluchten is.

Maar ook de internationale markten hebben scherp gereageerd op de uitbraak van het virus. De prijs van aandeel in vliegtuigmaatschappijen is met een kwart gedaald, dat is 21 procentpunten meer dan tijdens de SARS-crisis in 2003.

IATA houdt rekening met twee scenario’s: een mild en een zwaar. Als het virus zich niet verder verspreidt, in het milde scenario dus, blijft het omzetverlies bij 63 miljard dollar. Dat is ongeveer 11 procent van de totale wereldwijde omzet. In het zware scenario rekent IATA op 113 miljard, dat is een klap van 19 procent.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20