Volvo werkt samen met Göteborg aan klimaatneutrale stad

Volvo Cars slaat de handen in elkaar met het Zweedse Göteborg om tegen 2030 een klimaatneutrale stad te creëren.

Het zogenoemde Gothenburg Green City Zone-initiatief moet in de grootste havenstad van Scandinavië een emissievrije zone maken met behulp van een verschillende klimaatneutrale transportmiddelen en een ultramoderne infrastructuur. Göteborg, de thuisbasis van Volvo, schakelt daarvoor de hulp in van de Zweedse autobouwer. 

Steden van de toekomst

Volvo wil naar eigen zeggen de stad als proeftuin gebruiken om technologieën te ontwikkelen en te versnellen ‘op het gebied van elektrificatie, gedeelde mobiliteit, autonoom rijden, connectiviteit en veiligheid’. Ook zelfrijdende ‘robot taxi’s’ zouden er tegen 2030 door de straten moeten rijden. 

‘In wezen starten we een project dat bedoeld is om het aantal auto’s in de stad te beperken – wat volledig in overeenstemming is met het doel van ons bedrijf’, zegt Håkan Samuelsson, CEO van Volvo Cars. ‘Wij willen betrokken zijn bij het creëren van de steden van de toekomst en ze leefbaar te houden. Dit initiatief geeft ons de mogelijkheid om dat te doen en tegelijkertijd de verantwoordelijkheid op ons te nemen in onze eigen thuisstad’.

Slimme weginfrastructuur

Een andere technologie die in de emissievrije zone van Göteborg zal worden getest, is een systeem dat ervoor zorgt dat hybride auto’s in de zone alleen in elektrische modus rijden en binnen de wettelijke snelheidslimieten. Ook een slimme weginfrastructuur die via bestaande netwerken ‘praat’ met voertuigen en weggebruikers behoort tot de plannen. 

‘Wij willen onze kennis en technologie gebruiken om een toekomstige stad te helpen creëren die geëlektrificeerd, verbonden, gedeeld en klimaatneutraal is’, zegt Henrik Green, CTO bij Volvo Cars. ‘Dit is een kans om het goede voorbeeld te geven. Door nieuwe technologieën en diensten te testen in een live, grootschalige omgeving kunnen we laten zien dat als het hier mogelijk is, het overal mogelijk is.’

Lees ook:

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20