Volvo Trucks komt in 2021 al met compleet gamma aan elektrische vrachtwagens, met batterijen van Belgische makelij

Volgend jaar kunnen Europese transportbedrijven volledig elektrische versies van Volvo’s zware voertuigen bestellen. Dat maakte de Zweedse vrachtwagenbouwer bekend in een persbericht op donderdag.

Momenteel voert Volvo tests uit met de elektrische versies van de Volvo FH, Volvo FM en Volvo FMX. Dat zijn vrachtwagens die gebruikt kunnen worden voor regionaal transport en bouwactiviteiten. Afhankelijk van de batterijconfiguratie kan het bereik volgens de producent oplopen tot 300 kilometer. Het volledige elektrische gamma zal ook zware voertuigen bevatten die geschikt zijn voor distributie en afvalinzameling. 

Fossielvrij assortiment

De verkoop begint volgend jaar en de volumeproductie gaat van start in 2022. Het doel van Volvo Trucks is een volledig fossielvrij assortiment tegen 2040. Daarom gaat het tegen 2025 ook beginnen met de verkoop van elektrische voertuigen die worden aangedreven door brandstofcellen op waterstof.

‘Om de impact van transport op het klimaat te verkleinen, moeten we snel overstappen van fossiele brandstoffen naar alternatieven zoals elektriciteit’, legt de voorzitter van de Zweedse vrachtwagenbouwer, Roger Alm, uit.

‘Maar de voorwaarden om deze verschuiving door te voeren, en dus ook het tempo van de overgang, variëren sterk tussen verschillende vervoerders en markten, afhankelijk van vele variabelen zoals financiële stimulansen, toegang tot laadinfrastructuur en type transportactiviteiten.’

Om die reden zullen de meeste transportbedrijven stapsgewijs overstappen op elektrisch rijden. In de praktijk zullen velen van hen tijdens een overgangsperiode een gemengd wagenpark hebben van voertuigen die op verschillende brandstoffen rijden.

Made in Belgium

Vorige week kondigde het Zweedse bedrijf al aan dat zijn Gentse vestiging batterijen mag assembleren voor de elektrische modellen van alle Europese vestigingen.

Anders Vilhelmsson van Volvo Trucks bevestigt aan onze redactie dat de batterijen voor al die nieuwe elektrische vrachtwagens in Gent zullen gemaakt worden: ‘De volledige montage van accupacks voor alle Europese truckfabrieken van de Volvo Group vindt plaats in Gent’, zegt de woordvoerder van de groep.

Goed nieuws dus voor de tewerkstelling in de regio, en voor de verdere verankering van Volvo Trucks in België.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20