Volkswagen ziet geen reden voor eventuele beursgang van dochter Porsche

De Duitse autogroep Volkswagen ziet voorlopig geen enkele reden voor een eventuele beursgang van het dochterbedrijf Porsche. Dat heeft Herbert Diess, topman van Volkswagen, gezegd. Hij merkte op dat de groep de financiering van zijn toekomststrategie wil financieren met de inkomsten uit zijn bestaande activiteiten.

Een aantal bronnen had eerder geopperd dat Volkswagen voor de financiering van zijn toekomstige activiteiten, die zich op elektrische mobiliteit zullen toespitsen, mogelijk tot een beursgang van Porsche zou overgaan.

Goede resultaten

Sportwagenbouwer Porsche boekt uitstekende resultaten. Ook het voorbije jaar kon het merk een omzet van 28,7 miljard euro laten optekenen. Dat betekende, ondanks de ongunstige impact van de coronapandemie, een stijging met 0,6 procent tegenover het jaar voordien.

De verkoop viel met 3 procent terug tot 272.000 exemplaren. Daarmee liet Porsche beduidend betere cijfers optekenen dan vele andere automerken. Er kon over het voorbije jaar ook een operationele winst van 4,2 miljard euro worden gemeld. Dat vertegenwoordigde een daling met 5 procent tegenover het jaar voordien.’

Waarnemers had eerder geopperd dat Volkswagen het geld van een beursgang van Porsche goed zou kunnen gebruiken om de zware investeringen in de ontwikkeling van nieuwe platformen voor de bouw van elektrische wagens te financieren.

Kroonjuweel

Herbert Diess stelde echter dat de groep geen enkele reden ziet om Porsche naar de beurs te brengen. Hij beklemtoonde dat de inkomsten uit de activiteiten van het luxemerk daarentegen voor de groep cruciaal zijn.

De bijdragen van Porsche vormen volgens de topman immers één van de pijlers die het nieuwe strategische programma Accelerate, dat van Volkswagen midden dit decennium een wereldwijde leider in elektrische mobiliteit moet maken, moeten financieren.

‘Porsche is één van de kroonjuwelen van Volkswagen,’ benadrukte Diess. ‘Door zijn sterke inkomsten stijgt het merk nog verder in waarde. Het merk profiteert daarbij echter ook in grote mate van de wisselwerking met de rest van de groep.’ Diess wijst daarbij op de samenwerking die er tussen Porsche en diens zustermerken Audi en Volkswagen is opgezet. Die netwerking is volgens de topman een duidelijke meerwaarde.

‘Volkswagen wil zijn transitie naar elektrische mobiliteit met de cashflow van zijn bestaande bedrijven, waaronder Porsche, financieren,’ besloot Diess. ‘We zien dan geen onmiddellijke noodzaak om aan een beursgang van Porsche te denken.’

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20