Volkswagen verwacht dat de helft van zijn voertuigen elektrisch zal zijn tegen het einde van het decennium

De Duitse autofabrikant Volkswagen wil het aandeel elektrische voertuigen verhogen tot 50 procent in 2030, zo blijkt uit de nieuwe strategie van het concern die dinsdag is gepresenteerd.

Tegen 2040 moeten echter bijna alle nieuwe voertuigen van de groep op belangrijke markten emissievrij zijn. En uiterlijk tegen 2050 wil Volkswagen volledig klimaatneutraal werken, aldus het bedrijf in een verklaring.

Tegen 2030 wil de Duitse groep de ecologische voetafdruk per auto over zijn levenscyclus met 30 procent verminderen, in overeenstemming met het akkoord van Parijs over de klimaatverandering.

Ongeveer 800 miljoen euro zal worden geïnvesteerd in een nieuw onderzoek- en ontwikkelingscentrum in Wolfsburg. Volkswagen zei ook dat het de openbare oplaadinfrastructuur in Azië, Europa en Amerika zal versterken, voortbouwend op de succesvolle initiatieven van de groep in China en de VS. Tegen 2030 wil Volkswagen ook over systemen beschikken om autonome pendelvloten mogelijk te maken.

Autonome wagen

Tegen 2025 wil de groep zijn eerste autonome mobiliteitsdienst aanbieden in Europa, kort daarna gevolgd door de Verenigde Staten.

Volkswagen heeft dinsdag ook zijn operationele margedoelstelling voor 2025 verhoogd van 7-8% naar 8-9%, dankzij de elektrificatie van de markt.

“Een robuuste thermische markt (…) zal de overgang naar elektrische auto’s financieren en versnellen, terwijl de marge van elektrische auto’s zal verbeteren door lagere fabricage- en batterijkosten,” zei het Duitse concern in de marge van deze conferentie over zijn 2030-strategie.

“Kosten in verband met de Euro7-norm en de prijs van CO2, alsmede ongunstige belastingen, zouden de marge van verbrandingsmotoren moeten beperken”, voegde Volkswagen eraan toe.

Herziening prijzen

De merken van de groep (van Audi tot Lamborghini via Skoda en Porsche) zullen minder verbrandingsmodellen en minder keuze aan motoren aanbieden en zullen hun prijzen herzien, aldus Volkswagen.

“De winsten zullen geleidelijk verschuiven van auto’s met verbrandingsmotoren naar elektrische auto’s en vervolgens naar software en diensten”, zei de groep.

Volkswagen heeft gepland om tegen 2025 de helft van zijn investeringsbudget van 73 miljard euro aan deze nieuwe technologieën te besteden.

Het bedrijf bevestigde dat Spanje een “pijler” van zijn elektrische strategie zou zijn. De eigenaar van Seat “bestudeert de optie” van een Iberische fabriek voor elektrische batterijen met een jaarlijkse capaciteit van 40 GWh, “met een strategische partner”, en is van plan om zijn volledige gamma van kleine elektrische voertuigen vanaf 2025 in Spanje te produceren.

De productie in zijn batterijfabriek in Salzgitter, Duitsland, zal naar verwachting in 2025 van start gaan in samenwerking met de Chinese fabrikant Gotion High-Tech. Volkswagen heeft met Northvolt nog een fabriek in Zweden, die in 2023 van start zal gaan.

Lees ook:

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20