Volkswagen en Salzgitter zetten duurzame staalproductie op

De Duitse autobouwer VW Group heeft met het staalbedrijf Salzgitter een akkoord gesloten voor de levering van materialen met een duurzame origine. De afspraak is dat Salzgitter de autogroep staal met een lage ecologische voetafdruk zal bezorgen.

Het concern wil in zijn hoofdvestiging over drie jaar de productie van dit duurzame staal opstarten. De VW Group en Salzgitter zijn al meer dan zestig jaar partners. 

Trinity

Met de nieuwe productie, gebaseerd op waterstof en andere hernieuwbare energiebronnen, zegt Salzgitter in de toekomst bij de staalproductie de uitstoot van koolstofdioxide drastisch te kunnen reduceren. De VW Group is van plan het duurzame staal bij toekomstige projecten, zoals het elektrische model Trinity dat over vier jaar in Wolfsburg zal worden geproduceerd, in te zetten. 

“Voor Volkswagen is de vermindering van de uitstoot in de toeleveringsketen een sleutelelement in de strategie om tegen het midden van deze eeuw geleidelijk een koolstofneutrale aanbieder van mobiliteit te worden”, stipt de Duitse constructeur aan.

“Een vermindering van de uitstoot van koolstofdioxide in het productieproces vormt daarvan een cruciale pijler, naast de overschakeling naar een elektrische aandrijflijn en het gebruik van aluminium componenten.”

Tegen eind dit jaar zouden concrete afspraken worden gemaakt over de volumes duurzaam staal die de VW Group tijdens de tweede helft van dit decennium bij Salzgitter zal afnemen. Salzgitter bouwt voor de duurzame productie een compleet nieuwe lijn, die onder meer met elektrische ovens en installaties voor elektrolyse zal worden uitgerust.

Over een periode van elf jaar wil Salzgitter hiermee zijn uitstoot van koolstofdioxide met meer dan 95 procent afbouwen. Daarmee zou het bedrijf de totale Duitse emissies van koolstofdioxide met 1 procent kunnen verminderen.

Recyclage

De samenwerking tussen de twee bedrijven op het gebied van duurzaam staal is al van start gegaan. Vorig jaar verwerkte Volkswagen voor de eerste keer een beperkte voorraad duurzaam staal die door Salzgitter was geleverd.

Daarbij kon de ecologische voetafdruk van de productie al met 66 procent worden verminderd. Dit jaar wil Volkswagen bij Salzgitter in totaal nog eens 3.000 ton duurzaam staal aankopen.

De twee partijen hebben echter ook op het gebied van recyclage een samenwerkingsproject op stapel gezet. Daarbij zal de VW Group de staalresten van de productie in zijn fabriek in Wolfsburg opnieuw naar Salzgitter transporteren om weer gesmolten en verwerkt te worden.

Dat moet opnieuw uitmonden in een duurzaam staalproduct dat vervolgens opnieuw aan Volkswagen wordt geleverd. Op die manier willen de twee bedrijven een gesloten recyclagesysteem voor staal opzetten. Op termijn zal deze samenwerking verder worden uitgebreid naar de andere productiesites van de VW Group.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20