Voka: ‘Personeelstekort in zorgsector neemt toe aan ongezien tempo’

Het personeelstekort in de welzijns- en zorgsector loopt nog sneller op dan gedacht, waarschuwt Voka in de krant De Standaard. ‘Dit zijn geleidelijke dalingen meer, dit is eerder een aardverschuiving.’

De werkgeversorganisatie concludeert dat uit een paper, die opgesteld werd door meer dan dertig werkgevers binnen de sector. De zogenaamde Voka Health Community baseert zich onder meer op cijfers van de VDAB. Op basis van het document waarschuwt Voka voor de gevolgen van het ‘ongeziene tempo’ waarmee het tekort aan arbeidskrachten toeneemt.

Vijf banen per werkzoekende

Eerst de concrete cijfers. Waar er in 2014 nog één werkzoekende per vacature was, is dat nu 0,36. Dat betekent dat er per werkzoekende drie banen beschikbaar zijn. Voor hoofdverpleegkundigen gaat het zelfs nog verder, want per werkzoekende staan er vijf vacatures te wachten.

‘Als deze evolutie zich doorzet en het beleid ongewijzigd blijft, dan komt de werking van welzijn en zorg over vijf jaar serieus in het gedrag’, luidt Voka de alarmbel. Dat bleek eind januari ook uit een rapport van het Federaal Kenniscentrum voor de Gezondheidszorg. Het KCE wees er toen op dat het gemiddelde aantal patiënten per verpleegkundige ’te hoog ligt om veilig te zijn’.

‘Meer geld is niet de directe oplossing.’

De Standaard haalt nog een lichtpuntje aan. Terwijl de voorbije jaren het aantal studenten verpleegkunde sterk daalde, ziet de opleiding het aantal dit jaar wat stijgen. Dit academiejaar hebben er 1.835 studenten de opleiding aangevat, wat er 100 meer zijn dan vorig jaar. Maar Voka blijft hameren op ingrijpende veranderingen. ‘Meer geld is niet de directe oplossing. We moeten dringend een zeer grondige oefening maken om oplossingen te vinden.’

Meer