UN Command, de leiding van de VN-troepen in Zuid-Korea, zou gesprekken zijn aangegaan met Noord-Korea, zo raakte maandag bekend. Op de agenda stond Travis King, de Amerikaanse soldaat die vorige week overliep naar de dictatoriale staat, en de oplopende nucleaire spanningen. De Verenigde Staten geven nu aan dat het om een misverstand ging; er is geen communicatie met Noord-Korea.
De overloper: Een Amerikaanse militair zette het plots op een rennen, richting de grens met Noord-Korea.
- Travis King is een 23-jarige Amerikaanse soldaat die dienst deed in Zuid-Korea. Na verschillende aanvaringen met het gerecht werd hij voor 50 dagen in een detentiecentrum geplaatst en moest hij het land verlaten. Op de luchthaven ontsnapte hij van zijn bewaking en sloot zich aan bij een toeristentrip naar de demarcatiezone (de gedemilitariseerde zone tussen Noord- en Zuid-Korea). Daar zette King het op een lopen, richting Noord-Korea.
- Niemand weet echt of de vlucht doelbewust gepland was, of wat King er juist mee wou bereiken. Voor Noord-Korea is hij van weinig waarde: als gewone soldaat, laag in de hiërarchie, kan hij weinig geheimen vertellen over het Amerikaanse leger. Ook als drukkingsmiddel of bij een ruilhandel heeft King weinig waarde.
Update: Toch geen gesprekken, zo zegt het Pentagon.
- Maandag werd gesuggereerd dat luitenant-generaal Andrew Harrison, een Britse topmilitair die dient als de nummer twee van de multinationale VN-strijdmacht in Zuid-Korea, zou praten met Noord-Korea. Bij een mediabriefing sprak hij ook kort over de zaak Travis King, zonder te veel in detail te treden: “Onze voornaamste bezorgdheid is de gezondheid van soldaat King”.
- Matthew Miller, de woordvoerder van het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken, ontkent nu dat er gesprekken zijn: “Zover ik heb begrepen hebben de Noord-Koreanen alleen bevestigd dat ze dat bericht hebben ontvangen”, zo gaf Miller mee.
Op de hoogte blijven van het laatste nieuws over Defensie, spionage of de oorlog in Oekraïne? Defensiejournalist Kasper Goossens stuurt ze wekelijks recht naar jouw mailbox. Interesse? Schrijf je via deze link in!
Ook nog: Tegelijk lopen de nucleaire dreigingen tussen beide partijen op. Ook dit komt ongetwijfeld ter sprake.
- Vorige week bracht de USS Kentucky een bezoekje aan Zuid-Korea. De Kentucky is een onderzeeër uit de Ohio-klasse, die tot 14 ballistische raketten en vier kruisraketten kunnen afvuren. Daar bovenop kunnen die ballistische raketten een kernkop vervoeren.
- Het was de eerste keer sinds de jaren 80 dat een schip of onderzeeër met kerncapaciteiten een bezoek bracht aan de regio. Het bezoek moet ook gezien worden als een waarschuwing tegenover Noord-Korea. Het land schendt al jaren een resolutie van de VN-Veiligheidsraad over het ontwikkelen van technologie voor ballistische raketten.
- Als reactie op het bezoek van de USS Kentucky vuurde Noord-Korea zaterdag een barrage aan kruisraketten af, die in de Gele Zee landden. Maandag arriveerde een tweede Amerikaanse onderzeeër, de USS Annapolis, in de marinebasis van het Zuid-Koreaanse Jeju. (as)