Vliegt de Oekraïense luchtmacht binnenkort rond met F-16’s?

Honderd Oekraïense gevechtspiloten werden geselecteerd om in de Verenigde Staten te trainen met F-15- en F-16-gevechtsvliegtuigen. Komt er een levering van moderne jets aan?

Waarom is dit belangrijk?

Het Westen leverde al heel wat materiaal aan Oekraïne, maar bij tanks of vliegtuigen werd de lijn getrokken. Nu de Russen steeds meer Oekraïense burgers gaan viseren bij aanvallen met raketten of drones, bestaat de kans dat het Westen een versnelling hoger schakelt in het leveren van beter, moderner oorlogsmateriaal, zoals tanks of gevechtsvliegtuigen.

Onder de radar: Over de Britse en Europese trainingsprogramma's voor Oekraïense soldaten is veel bekend en werd veel geschreven. Maar ook de Verenigde Staten leiden Oekraïners op, meer bepaald piloten.

  • In juli keurde het Amerikaanse Huis van Volksvertegenwoordigers een steunpakket ter waarde van 100 miljoen dollar goed, dat het mogelijk zou maken om Oekraïense piloten op te leiden in de Verenigde Staten.
  • In augustus schreef het Amerikaanse magazine Time over enkele Oekraïense soldaten
Dit premium artikel is exclusief voor abonnees
Lees nu 3 artikels gratis per maand!
Denk jij vooruit, aan de toekomst van morgen? Business AM is jouw leidraad doorheen verandering. Hol niet achter de feiten aan en maak deel uit van Vlaanderens snelst groeiende business website.
Al abonnee? Log in en krijg toegang tot alle premium artikels.
Meer premium artikelen
Meer