Vlaamse socialisten willen digitaal stemmen mogelijk maken

Vooruit wil bij de volgende verkiezingen in 2024 een pilootproject organiseren om digitaal stemmen mogelijk te maken. Dat bericht De Morgen. Melissa Depraetere, Kamerfractievoorzitter voor Vooruit, dient daarvoor een resolutie in.

De resolutie van Depraetere is opvallend, want bevoegd minister Annelies Verlinden (CD&V) kondigde in februari al aan dat er zo’n pilootproject er komt tegen 2024. “Als onze overheid daar tegen 2034 verandering in wil brengen, moet ze nu al voorbereidingen treffen”, zei Verlinden in februari aan Knack.

“Mensen die in het buitenland wonen, moeten telkens weer een hele molen aan paperassen afwerken. Ook wie minder mobiel is of op zondag werkt, geraakt moeilijk tot in het kieshokje”, zegt Depraetere nu.

Integriteit van het stemhokje

De Vlaamse socialisten willen bij de volgende verkiezingen in 2024 (ook) een pilootproject organiseren in een aantal gemeenten. Bij de verkiezingen in 2029 zou dit worden uitgebreid, zodat in 2034 iedereen de kans heeft om online te stemmen, aldus De Morgen. “Met alle mogelijkheden die er vandaag zijn, moeten we dat kunnen realiseren. Maar dan moeten we nu schakelen”, zegt Depraetere.

Niet iedereen is zo optimistisch over het voorstel. “Qua integriteit blijft het stemhokje nog altijd het veiligst. Dat is dus de beste garantie voor onze democratie”, zegt KU Leuven-professor Bart Preneel.

Wetenschappers van de universiteiten van Leuven en Brussel, waaronder Preneel, bogen zich onlangs over de mogelijke invoering van een digitaal stemsysteem. Ze raadden aan om de stemming slechts deels digitaal te maken, en ook enkel voor specifieke groepen, zoals de Belgen die in het buitenland wonen.

Al in 2005

Digitaal stemmen kan al in verschillende landen. In Estland worden bijna de helft van de stemmen via het internet uitgebracht. Het land introduceerde digitaal stemmen al in 2005. Ook Australië laat het toe, voor mensen met een handicap of voor mensen die heel afgelegen wonen.

Lees ook:

(tb)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20