De scholen in Vlaanderen zouden vanaf 15 mei in fases opnieuw de deuren mogen openen. Dat zegt minister van Onderwijs Ben Weyts (N-VA) na overleg met de onderwijssector.
In eerste instantie mogen alleen leerlingen van het eerste, tweede en zesde leerjaar en van het laatste jaar van het middelbaar naar school gaan. In het eerste en tweede leerjaar is dat vier dagen per week, in het zesde twee dagen per week en in het laatste middelbaar één dag per week voor ASO en twee dagen per week voor TSO, KSO en zowel zesde als zevende jaar BSO. Na één week wordt het systeem geëvalueerd en wordt er gekeken naar heropening van andere leerjaren.
Leerlingen zouden maar in groepen van tien les kunnen krijgen en het kleuteronderwijs gaat nog niet open.
Opvallend: het schooljaar zou ook nog met een week verlengd worden. Daardoor kunnen de deliberaties iets later plaatsvinden.
Het voorstel moet wel nog goedgekeurd worden in de Nationale Veiligheidsraad vrijdag. In het Franstalige en Duitstalige landsgedeelte wordt nog overlegd.
Expertenadvies
Het akkoord gaat gedeeltelijk in tegen het advies van de experten die de exitstrategie moeten uittekenen. Dat lekte vandaag uit in de Franstalige krant Le Soir. In dat advies staat dat scholen weer kunnen openen vanaf 18 mei, en in eerste instantie alleen de kleuterscholen. Later volgt dan het lager onderwijs, met prioriteit op in volgorde het zesde, eerste en vijfde jaar. Hetzelfde geldt nog later voor het middelbaar.
‘Dit is niet het ideale scenario, maar wel het mogelijke scenario’, zegt Weyts over het akkoord dat nu op tafel ligt. ‘We moeten de beslissing niet voor ons uitschuiven. Het zal altijd voor iemand te vroeg, te laat, te veel of te weinig zijn. Maar in deze tijden moeten we onze verantwoordelijkheid opnemen. Ouders, leerlingen en leerkrachten hebben recht op een concreet perspectief.’