Vlaamse rand rond Brussel wil avondklok vanaf 22 uur

De burgemeesters uit de ruime Vlaamse Rand rond Brussel zijn vragende partij om een avondklok vanaf 22 uur in te voeren. Ze willen ook alle sport- en cultuuractiviteiten ‘zwaar beperken’.

De coronacijfers blijven stijgen in België. Tussen 16 en 22 oktober werd bij gemiddeld 12.491 Belgen een besmetting met het coronavirus vastgesteld. Het toenemend aantal besmetting baart de burgemeesters in de Vlaamse rand rond Brussel zorgen. Daar ligt het aantal besmetting bijna even hoog als in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest. De afgelopen twee weken werden er in de Vlaamse rand 1.646 nieuwe besmettingen per 100.000 inwoners geteld. Dat zijn er 124 minder dan in het Hoofdstedelijk Gewest.

Strengere avondklok

23 burgemeesters uit de ruime Vlaamse rand rond Brussel kwamen maandagochtend samen om de situatie te bespreken. Naast de burgemeesters uit de 19 gemeenten uit de Vlaamse rand was onder meer de burgemeester uit Affligem aanwezig.

Tijdens de besprekingen zijn de burgemeesters tot de consensus gekomen dat er nood is aan strengere maatregelen. In de eerste plaats vragen ze Jan Spooren, de provinciegouverneur van Vlaams Brabant om een avondklok vanaf 22 uur in te voeren. Die geldt al in Brussel en Wallonië. In Vlaanderen is er momenteel een nachtklok tussen 0 en 5 uur.

Voorts willen de burgemeesters alle sport- en cultuuractiviteiten ‘zwaar beperken’. Ze zijn van oordeel dat de federale maatregelen niet ver genoeg gaan. ‘Iedereen voelt dat het huis in brand staat’, klinkt het bij Hans Bonte (sp.a), burgemeester van Vilvoorde. Hij gaat ervan uit dat de gouverneur de voorgestelde maatregelen gaat volgen.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20