Eventorganisatoren kunnen een voorschot tot 1,8 miljoen euro op hun investeringen aanvragen bij de Vlaamse Overheid. Dat besliste Vlaams minister van Economie Hilde Crevits (CD&V).
Momenteel is er amper beweging in de evenementensector. De coronacrisis legde die vanaf begin maart zo goed als stil. Wie nu een evenement wil organiseren, loopt het risico dat dat uiteindelijk toch niet zal kunnen doorgaan. Alles hangt af van hoe de coronacijfers evolueren. Dat maakt het voor ondernemers financieel enorm riskant een evenement te plannen.
Geen risico om geld te verliezen
Daarom lanceerde de regering in augustus een voorschotregeling die ondernemers in de sector de mogelijkheid bood een voorschot aan te vragen tot 800.000 euro. Met dat initiatief hoopte de overheid dat bedrijven terug events zouden gaan plannen. Als het door de omstandigheden dan toch geannuleerd zou worden, moesten de ondernemers dat voorschot niet terugbetalen. Zo liepen zij geen risico om onnodig geld kwijt te spelen.
Het initiatief is een succes met tot nu een 150-tal gesteunde projecten. Volgens Crevits laat het Europese tijdelijke kader voor staatssteun nu toe dat het bedrag wordt opgetrokken. Eventorganisatoren hebben nu de mogelijkheid een voorschot aan te vragen tot wel 1,8 miljoen euro.
‘Een voorschot valt in het niets als we geen evenementen mogen organiseren.’
Bruno Schaubroeck, woordvoerder van de Alliantie van Belgische Eventfederaties, is enthousiast, maar heeft ook zijn bedenkingen. Dat laat hij weten aan De Tijd: ‘De liquiditeiten van onze bedrijven zijn volledig opgedroogd. Cash is dus meer dan welkom. Maar dan wel op voorwaarde dat we mogen werken.’
Momenteel ligt de sector nog volledig stil en echt perspectief hebben ze nog niet gekregen. De huidige maatregels verbieden alle evenementen. Het ziet er niet naar uit dat er snel versoepelingen komen. ‘Een voorschot valt in het niets als we geen evenementen mogen organiseren. De steunmaatregel wordt pas bruikbaar als onderdeel van een groter relanceplan’, zegt Schaubroeck.