Evenementensector test digitaal coronatestbewijs

Er komt mogelijk een digitaal testbewijs om evenementen veilig plaats te kunnen laten vinden. De afgelopen week is er een praktijktoets uitgevoerd om geverifieerde uitslagen van coronatesten uit te kunnen geven. Deze digitale testuitslagen zouden in de toekomst kunnen worden ingezet bij de controle van evenementen, waardoor onder meer de 1,5 metermaatregel kan worden losgelaten omdat alle bezoekers vlak voor een evenement negatief getest zijn.

De toets is uitgevoerd door de Nederlandse Stichting uNLock en Fieldlab Evenementen, initiatieven die vanuit de evenementensector zijn opgezet naar aanleiding van de uitbraak van het coronavirus en de gevolgen voor de evenementensector. In samenwerking met kennisinstellingen doet Fieldlab Evenementen onderzoek naar oplossingen om evenementen weer veilig plaats te laten vinden, mede ondersteund door de overheid.

Met de digitale testbewijzen kan de uitslag van een coronatest worden gekoppeld aan de identiteit van een persoon – de gegevens worden in een ‘persoonlijke datakluis’ op de telefoon van de betreffende persoon bewaard. Bij de toegangscontrole kan de persoon de testresultaten laten zien en de organisatie kan deze op echtheid toetsen. Zo kan fraude met testuitslagen worden voorkomen.

De Nederlandse regering heeft toestemming gegeven voor het organiseren van een paar pilootevenementen in januari, die ondanks de strengere maatregelen die deze week zijn ingevoerd toch mogen doorgaan. Bij een theatervoorstelling, congres en twee voetbalwedstrijden gaat Fieldlab Evenementen onderzoeken of het systeem in de praktijk werkt.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20