Vlaams geld moet evenementensector redden

Organisatoren van evenementen kunnen binnenkort aanspraak maken op een steunmaatregel van de Vlaamse regering. Per evenement zal Vlaanderen tot 800.000 euro voorschieten, schrijft De Tijd.

Nu de coronacijfers in de slechte richting evolueren en de geplande versoepelingen van 1 augustus – 400 aanwezigen indoor, 800 aanwezigen outdoor – helemaal uit den boze zijn, krijgt de evenementensector het nog een stukje benauwder. Er is nood aan perspectief én ondersteuning voor een sector, die nu al bijna vijf maanden omzetverliezen van 90 procent rapporteert. Een vierde van de bedrijven vreest een faillissement.

Vlaanderen heeft nu een besluit klaar dat tegemoet komt aan de grieven van de sector. De regering wil tot 60 procent van de kosten voorschieten, met een minimum van 25.000 euro en een maximum van 800.000 euro. Als het evenement geannuleerd wordt door de coronamaatregelen, wordt de terugbetaling meteen kwijtgescholden. Er is een totaal budget van 50 miljoen euro voorzien, maar de Europese Commissie moet wel nog groen licht geven voor de steunmaatregel.

Toeleveranciers

De regering hoopt dat op deze manier niet enkel de organisatoren, maar ook de onderliggende keten van toeleveranciers gesteund wordt. De hele sector ligt zoals gezegd in de touwen door de coronacrisis, want 75 procent van het personeel doet een beroep op het systeem van tijdelijke werkloosheid. Er sneuvelden al 8.000 jobs, wat overeenkomt met een vijfde van het totale aantal werknemers.

Bedrijven zullen twee keer de kans krijgen om een aanvraag in te dienen. De eerste oproep komt er in september voor evenementen tot eind dit jaar. In oktober volgt een tweede oproep voor organisaties in 2021. Zo kan de sector hopelijk opnieuw aan het werk gaan.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20