Vivaldi blijft in Oekraïne-modus

Wie we nog niet gehoord hadden in de crisis rond Oekraïne, is Vincent Van Quickenborne (Open Vld). Maar die zou geen minister zijn, van Justitie in deze, als hij niet toch altijd een methode vindt om ook in het nieuws te komen.

  • En kijk: België gaat zich aansluiten bij het VK, en formeel het Internationaal Strafhof in Den Haag vragen om “de vermeende oorlogsmisdaden tegen de menselijkheid in Oekraïne te onderzoeken”. “Zelfs voor president Poetin zijn er regels in een oorlog. Burgers aanvallen is een oorlogsmisdaad”, voegde premier Alexander De Croo (Open Vld) er nog aan toe.
  • De openbare aanklager van dat tribunaal, Karim AA Khan, gaf gisteren overigens aan dat hij, na vragen van 39 landen, een onderzoek opstart naar oorlogsmisdagen.
  • Overigens zette De Croo gisteren ook de puntjes op de i over het leveren van wapens aan Oekraïne. Want over de 5.000 machinegeweren van FN Herstal, de oude FNC’s, had Theo Francken (N-VA) beweerd “dat die zonder munitie zouden geleverd worden”.
  • “Geen idee waar dat gerucht vandaan kwam, maar het was altijd al duidelijk dat de wapens mét munitie geleverd zouden worden”, zo stelde De Croo in de Kamer. Francken stelde “dat hij andere informatie had”, maar “was blij” en bood z’n excuses aan.
  • Aan La Dernière Heure stelde Sammy Mahdi (CD&V), de staatssecretaris voor Asiel en Migratie, die erg in de kijker loopt door de crisis, dan weer dat de golf vluchtelingen “belangrijker is dan diegene in 2015”, die toen een asielcrisis uitlokte. “Dit wordt een echte test voor Europa. Toen waren er 1,3 miljoen vluchtelingen over de tijd van één jaar. Hier zijn we één week ver in de crisis, en zijn er al 1 miljoen.”
  • Overigens hebben de Vlaamse TV-zenders van VRT, SBS en DPG Media, die de golf van sympathie en solidariteit aanvoelen, de handen in elkaar geslagen voor een grote Oekraïne-actie. Ook daar draven Mahdi en De Croo straks dus ook ongetwijfeld op.
Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20