Volgens Ethereum-stichter Vitalik Buterin kunnen ontwikkelaars van cryptoactiva tijdens een bear market profiteren van enige rust om projecten uit te bouwen.
De bloedrode cryptomarkt creëert kansen voor ontwikkelaars van gedecentraliseerde initiatieven om te sleutelen aan de technologie. Zo kijkt de Russisch-Canadese Ethereum-bedenker Vitalik Buterin naar de berenmarkt die al enkele weken lijkt aan te houden voor cryptoactiva.
Ether (ETH), de hoofdmunt van het Ethereum-systeem, noteert op het moment van schrijven aan een prijs van zo’n 2.600 dollar per stuk. Volgens gegevens van CoinMarketCap koerst Ether de afgelopen 24 uur bijna 4 procent lager en verloor de tweede grootste cryptomunt op een week tijd meer dan 10 procent van zijn totale marktwaarde. Bitcoin en de rest van de cryptomarkt noteren ook koersdalingen.
De voornaamste redenen voor de angst op de cryptomarkt: de Amerikaanse centrale bank die crypto opnieuw in het vizier neemt en natuurlijk een dreigende escalatie van het conflict tussen Rusland en Oekraïne. Cryptobeleggers spreken daarom vaak over een “cryptowinter”, schrijft persbureau Bloomberg.
Strontmunten verdampen tijdens een “cryptowinter”
Maar Buterin blijft optimistisch en ziet unieke kansen in de zogenoemde “cryptowinter”. “De mensen die met crypto vertrouwd zijn, en vooral zij die dingen bouwen, verwelkomen een bear market,” zei Buterin tijdens een interview met Bloomberg. De stierse perioden, wanneer de cryptomarkt enorme rallies ziet, brengen enorm veel ongewenste speculatieve aandacht met zich mee, voert de Ethereum-stichter aan.
Tijdens de vorige “cryptowinter” in 2018, wanneer de waarde van de cryptomarkt voor een lange tijd stagneerde na een monsterrally eind 2017, kreeg de sector de kans om fors uit te breiden. Sindsdien zouden er zeker 12.588 cryptomunten gesticht zijn, weet gegevenssite CoinGecko.
Een langdurige periode van koersdalingen zou er ook voor zorgen dat alle waardeloze en criminele cryptoprojecten (ofwel strontmunten) zouden verdampen. “Tijdens zo’n winter vallen veel van die toepassingen weg en kan je zien welke projecten echt duurzaam zijn op lange termijn, zowel in hun modellen als in hun teams en hun gemeenschap”, verduidelijkt de 28-jarige cryptomiljardair.
Opschalen van Ethereum
Buterin zal zich tijdens de berenmarkt alvast bezighouden met het systeem van Ethereum. Daarop worden heel wat gedecentraliseerde toepassingen gebouwd, zoals NFT’s-handelsplatformen, cryptobeurzen en zelfs vroege Web3– en metaverse-toepassingen.
Ethereum werd de afgelopen maanden geregeld bekritiseerd vanwege zijn hoge transactiekosten en relatief traag netwerk. Daardoor eisen steeds meer concurrerende blockchains een groter marktaandeel op.
Het Russisch-Canadese genie wil die problemen echter aanpakken met enkele ferme upgrades voor het marktoptimisme terugkeert en meer mensen in crypto stappen. “Als mensen opnieuw proberen om blockchains te gebruiken, willen we niet dat ze voor de zoveelste keer ontdekken dat er eigenlijk niet genoeg ruimte is op het netwerk voor iedereen”, besluit Buterin.