Visa en Mastercard pauzeren crypto-deal

De twee betaalbedrijven Visa en Mastercard laten de plannen voor partnerschappen met crypto-bedrijven voorlopig links liggen. Ze doen dit omdat de markt in 2022 heel volatiel was door de faillissementen van FTX en BlockFi, zo bericht Reuters.

Waarom is dit belangrijk?

Het faillissement van FTX zorgde voor heel wat volatiliteit op de cryptomarkten. Naast een verkoopgolf van cryptomunten, verminderde ook de liquiditeit ervan. 

In het nieuws: Zowel Visa als Mastercard gaven eerder aan zich meer te focussen op crypto en gingen hiervoor partnerschappen aangaan. Nu wachten ze op striktere regelgeving.

Meerdere betaalbedrijven kondigden partnerschappen aan met cryptobedrijven. Er werd ook onderzocht hoe de blockchain-technologie achter cryptomunten kon gebruikt worden.

  • Mastercard pakte in april uit dat het de eerste ‘crypto-backed’ betaalkaart op de markt zou brengen. Hiervoor maakte de betaalreus een deal met cryptoplatform Nexo.
  • In oktober maakte ook Visa bekend dat het zijn banden met FTX wou uitbreiden. Een maand later werd de hele deal echter geschrapt nadat het nieuws van de fraude de wereld bereikte.
  • “Ze kunnen en mogen niet verder gaan zonder dat er een duidelijk regelgevend kader is”, zei Thomas Hayes, voorzitter van investeringsbedrijf Great Hill Capital.
  • “De vertragingen zijn niet toe te schrijven aan hun kernactiviteiten – want die blijven sterk. Ze hebben te maken met een onzeker regelgevingsklimaat voor crypto en een afnemende vraag/interesse voor cryptodiensten op de korte termijn.”

Potentieel

  • Al is Visa wel lovend over het potentieel van de technologie. Voormalig CEO Al Kelly zei in januari nog dat ze bij Visa “blijven geloven dat stablecoins en CBDC’s (cryptomunten van centrale banken, red.) het potentieel hebben om een belangrijke rol te spelen in de betaalindustrie”, alsook dat er een aantal initiatieven lopen.
  • Ondertussen is Ryan McInerney de nieuwe CEO, maar ook hij gaf aan dat, ondanks de val van FTX, crypto nog steeds deel kan uitmaken van de toekomst van ons betaalsysteem.

(as)

Meer