Virologen presenteren scenario’s: ‘Bij snelle versoepeling dreigt derde coronagolf’

Als de coronaregels al op 1 maart versoepeld worden zoals afgelopen september, dan dreigt een grote derde golf van besmettingen als gevolg van de Britse coronavariant. Dat was de boodschap van biostatisticus Niel Hens op een persconferentie georganiseerd door premier Alexander De Croo.

Onder meer viroloog Steven Van Gucht (Sciensano) en biostatisticus Niel Hens (UHasselt) gaven op de persconferentie van premier Alexander De Croo (Open Vld) een stand van zaken van de coronapandemie. De boodschap van de experts was dubbel: we moeten nog enkele weken geduld oefenen en de coronaregels aanhouden om de impact van de besmettelijke Britse coronavariant te kunnen inschatten. Geen snelle heropening van de horeca, dus. En twee: vanaf de zomer is er perspectief dat het beter wordt.

Hens presenteerde vier scenario’s. Bij een ervan gaan er grote versoepelingen in vanaf 1 maart. De blauwe lijn geeft aan wat er gebeurt als Britse coronavariant 50 procent besmettelijker is dan het gewone coronavirus, wat vandaag het basismodel is. Er komt dan een derde golf van nieuwe hospitalisaties die zal pieken rond midden april, begin mei.

Mocht blijken dat de Britse variant niet 50 procent, maar 70 procent besmettelijker is (de roze lijn), dan krijgen we zelfs een enorme stijging van het aantal hospitalisaties. Bij 30 procent toegenomen besmetting (de gele lijn) blijven de gevolgen beperkt.

Bron: Niel Hens, persconferentie Eerste Minister

In twee andere scenario’s worden de versoepelingen langer uitgesteld, tot april of mei. De gevolgen zijn dan veel beperkter, omdat er tegen dan meer Belgen gevaccineerd zullen zijn. Biostatisticus Hens vat zijn boodschap in twee woorden samen: ‘Geduld en perspectief. Laat ons een drietal, viertal weken kijken naar wat de impact is van de Britse variant. Maar er is in onze modellen ook perspectief op een afname na de zomervakantie.’

De vier scenario’s

‘Te hoog plateau’

Ook Steven Van Gucht pleitte voor waakzaamheid. Het goede nieuws volgens hem is dat de België vooralsnog geen derde golf van oplopende coronabesmettingen heeft gekend. Zowel het aantal besmettingen als hospitalisaties ligt al een maand of drie op een stabiel niveau, doorgaans ‘het plateau’ genoemd.

Het slechte nieuws is dat het plateau beduidend hoger ligt dan in de zomer van 2020 (120 ziekenhuisopnames per dag tegenover 10 per dag). Wetende dat circa 6 procent van de besmette personen in het ziekenhuis belandt, wil dat zeggen dat het startniveau hoog ligt, mocht het tot een nieuwe opflakkering komen. ‘Zodra de besmettingsdruk stijgen, ga je dat heel snel voelen in de ziekenhuizen’, waarschuwt Van Gucht, die er ook op wijst dat we nog ver van groepsimmuniteit verwijderd zijn.

Hij wijst er nog op dat de Belgische maatregelen relatief soepel zijn tegenover het buitenland. In Nederland zijn er bijvoorbeeld strengere regels op het vlak van winkelsluitingen en in Frankrijk gaat de avondklok in veel streken vroeger in dan in België.

De impliciete boodschap van de virologen lijkt: ‘Laat ons nog enkele weken doorgaan met de bestaande coronabeperkingen, tot we er zeker van zijn dat de Britse coronavariant onder controle te houden is.’

De Croo

Premier De Croo liep niet vooruit op de politieke beslissingen die het Overlegcomité van vrijdag mogelijk neemt, maar leek zich aan te sluiten bij de experts, die hij zelf ook een podium gaf. ‘Ik begrijp iedereen die vraagt naar perspectief, maar ik denk dat uit de presentaties blijkt dat het absoluut nodig is om zeer voorzichtig te blijven om een derde golf te vermijden.’

Lees ook:

Meer