Coronacijfers: Na lang opnieuw stijging in aantal besmettingen

Coronavirus Vaccin spuit patient
Isopix

Het aantal besmettingen met het coronavirus in ons land neemt opnieuw toe. Daarnaast stijgt de positiviteitsratio opnieuw naar 6 procent. Het aantal ziekenhuisopnames blijft exact gelijk en bij de overlijdens is wel nog steeds een daling te zien.

In de nieuwste cijfers op het dashboard van Sciensano zien we dat het aantal nieuwe besmettingen met het coronavirus opnieuw licht stijgt. Ook de positiviteitsratio neemt toe. Ondertussen stagneert het aantal ziekenhuisopnames in ons land. Het aantal overlijdens neemt wel nog steeds af.

Gemiddeld 2.005,9 nieuwe besmettingen per dag (+5 procent)

In de week van 12 tot en met 18 februari werden dagelijks gemiddeld 2.005,9 nieuwe besmettingen met het coronavirus vastgesteld. Dat is een stijging met 5 procent vergeleken bij de vorige periode van zeven dagen.

Op dit moment worden er dagelijks gemiddeld 38.246,7 coronatesten afgenomen. Dat is een daling met 16 procent vergeleken bij de vorige periode van zeven dagen.

Het percentage tests dat positief blijkt te zijn, de zogenaamde positiviteitsratio, neemt licht toe. Deze ligt nu op 6 procent en daarmee 1 procent hoger dan in de laatste periode van zeven dagen. Deze stijging hangt waarschijnlijk samen met de daling in het aantal afgenomen tests. Met een positiviteitsratio van 6 procent zit ons land opnieuw een procent boven de drempel van 5 procent die de Wereldgezondheidsorganisatie hanteert om de crisis onder controle te zien. Experts in ons land willen dit cijfer echter zien dalen tot 3 procent alvorens versoepelingen in te voeren.

Gemiddeld 119,1 ziekenhuisopnames per dag (-0 procent)

Ook het aantal ziekenhuisopnames blijft licht dalen. Daarbij gaat het nu om gemiddeld 119,1 opnames per dag. Dat is exact even veel als in de vorige periode van zeven dagen. 

In totaal lagen er gisteren 1.617 personen in het ziekenhuis na een besmetting met het coronavirus. Dat zijn er 51 meer dan een dag eerder. Daarvan liggen 329 op de afdelingen intensieve zorgen. Dat zijn er 15 meer dan een dag eerder. 165 mensen moeten kunstmatig beademd worden.

Gemiddeld 37,3 overlijdens per dag (-10 procent)

Tussen 12 en 18 februari stierven elke dag gemiddeld 37,3 mensen aan de gevolgen van een coronabesmetting. Ook dat is een daling met 10 procent vergeleken bij een week eerder. In totaal zijn er in ons land nu al 21.903 mensen overleden aan Covid-19.

Vaccinatie

Op dit moment zijn er in ons land al 403.980 personen voor de eerste keer ingeënt tegen het coronavirus. In verhouding is op dit moment 4,38 procent van de Belgische bevolking ouder dan 18 jaar gedeeltelijk ingeënt tegen het coronavirus. Dat komt neer op 3,52 procent van de volledige bevolking. 263.064 Belgen kregen al een tweede dosis van het coronavaccin. Dat komt overeen met 2,85 procent van de bevolking.