Vier op de tien werknemers geen enkele dag ziek in 2020

Zowat 41 procent van de werknemers in de privésector was in het coronajaar 2020 geen enkele keer afwezig wegens ziekte, het beste niveau sinds 2010. Dat is een verrassende conclusie uit het ziekteverzuimrapport van SD Worx.

Het SD Worx-rapport baseert zich op de loongegevens van zowat 750.000 Belgische werknemers in de private sector. Vooral bedienden waren veel minder kortdurend afwezig op het werk.

  • Ongeveer 41 procent van de werknemers in de privésector was in 2020 zelfs geen enkele keer afwezig wegens ziekte, tegenover 37 procent in 2019.
  • De grootste daling in afwezigheid is merkbaar bij bedienden (-7 procent). Circa 45 procent was in 2020 geen enkele dag ziek. Deze verbetering is nog meer uitgesproken in organisaties van minder dan 20 werknemers (52 procent)
  • De piek in ziekteverzuim van bijna een jaar geleden, kort na het uitbarsten van de coronacrisis, was kortstondig.
  • ‘We merken vooral een daling van de afwezigen in de kleine organisaties en bij bedienden. Telewerk speelt een positieve rol’, zegt Kim Van Houtven, consultant bij SD Worx. ‘Bedrijven leren hieruit dat gedeeltelijk thuiswerk naast de voordelen van focus, flexibiliteit en productiviteit ook een positief effect op verzuim heeft.’
  • Dat betekent niet dat alles rozengeur en maneschijn is. Een op de zeven werknemers is tussen een maand en een jaar afwezig. Wie ziek valt, is dat dus vaak voor lange duur. ‘Het is een noodzaak om te weten waar je werknemers mee worstelen en regelmatig de vinger aan de pols te houden door je werknemers te bevragen’, zegt SD Worx. (mah)

Lees ook: Deze apps geven eenzame thuiswerkers een virtuele collega

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20