Verzekeraars vragen aanpassing effectentaks

De verzekeringsfederatie Assuralia heeft per brief aan de regering gevraagd om een amendement op de nieuwe effectentaks. Dat schrijft De Tijd. Volgens de federatie worden nu veel kleine beleggers met een tak23-verzekering onterecht belast.

Assuralia kaartte het probleem al aan in december vorig jaar. Het grote probleem is dat het kapitaal dat een belegger investeert in een tak23-verzekering niet op een persoonlijke effectenrekening wordt geparkeerd. Het geld komt terecht op een effectenrekening bij de verzekeraar die het onderliggende fonds beheert.

Plafondbedrag snel overschreden

Aangezien al het kapitaal op de effectenrekening bij de verzekeraars geparkeerd staat, wordt de grens van 1 miljoen euro al snel overschreden. Dat betekent dat er dus een effectentaks van 0,15 procent moet betaald worden. Volgens de verzekeringssector is dat neveneffect ongehoord

Daarom heeft Assuralia via haar advocatenbureau DLA Piper een brief naar Vincent Van Peteghem (CD&V), minister van Financiën, gestuurd om een amendement op de nieuwe effectentaks te vragen. 

Belasten in hoofde van de belegger

De federatie vraagt niet langer te belasten in hoofde van de verzekeraar, maar in hoofde van de belegger en alleen als die meer dan 1 miljoen euro in het fonds heeft. 

Assuralia vraagt ook enkele verduidelijkingen omtrent de tak21-producten. Volgens de advocatenbureau maakt de wet en de memorie van toelichting onvoldoende duidelijk dat dergelijke producten zijn uitgesloten. Ook de uitsluiting van bepaalde pensioenproducten in de eerste, tweede en derde pijler zou door enkele tegenstrijdige passages niet duidelijk genoeg uit de wetteksten blijken.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20