De Bremerhaven kampt met grote vertragingen, als gevolg van overdruk en een gebrek aan chauffeurs.
Auto’s stapelen zich massaal op in Duitse havenstad: ramp voor wereldwijde toeleveringsketen

Waarom is dit belangrijk?
De Bremerhaven is Europa’s vierde grootste containerschiphaven en vervoert meer dan 1,7 miljoen voertuigen per jaar. Vertragingen binnen die haven zorgen dan ook voor wereldwijde problemen bij autodealers.De essentie: Eén van de belangrijkste autoknooppunten ter wereld kampt met grote vertragingen, volgens de nieuwsdienst CNBC.
- Voertuigen op land en zee – van Renaults tot Tesla’s – stapelen zich almaar meer op aan de Duitse haven van Bremen. Dat is het resultaat van grote hoeveelheden reguliere handel en een gebrek aan chauffeurs om containers en auto’s uit de haven te vervoeren.
- Concreet gaat het daarbij om een “ernstig tekort” aan h&h-chauffeurs (hoge en zware ladingen), roll-on/roll-off-chauffeurs om de binnenkomende auto’s te verplaatsen, en zeevervoerders, volgens handelsinformatiebedrijf VesselsValue.
- De grootste uitdagingen voor Europese autofabrikanten zou de invoer van Tesla’s (Shanghai Gigafactory) en lichte voertuigen andere dan auto’s (Japan, Zuid-Korea en China) zijn. De groeiende vraag naar emissievrije voertuigen (EV) uit China zou de vraag en het aanbod binnen de sector steeds meer onder druk zetten, meent Dan Nash van VesselsValue.
Nog niet meteen voorbij
De brute realiteit: Hoewel de prijzen in de wereldwijde toeleveringsketen na de coronacrisis weer daalden, zal de huidige problematiek de tarieven weer verhogen, meent Nash.
- Rederijen zien zich nu genoodzaakt de export naar de VS in oktober en november alvast te annuleren. Daardoor krijgt de overbelaste haven even wat meer ademruimte.
- De overbevraging van de bestaande scheepscapaciteit leidt tot problemen. Volgens gegevens van VesselsValue heeft de wereldwijde vloot zo’n 13 containerschepen te kort, vergeleken met het december 2019. “Dat is het gevolg van het overmatig slopen van schepen in het eerste jaar van de coronacrisis. De wachttijd zal naar verwachting tot 2024 duren, aangezien pas dan de nieuw gebouwde schepen worden geleverd”, concludeert Nash.
(evb)