De hoger dan verwachte economische groei in het eerste kwartaal (+ 0,6 procent) heeft de vooruitzichten voor de rest van 2021 verbeterd. Belfius stelde gisteren zijn groeiprognose bij van 4 naar 4,7 procent. ING trok eerder in de week al zijn groeivoorspelling op van 4 naar 4,5 procent.
- Mochten we van de gemiddelde prognose van Belfius en ING uitgaan – een groei van 4,6 procent – dan is dat het beste cijfer sinds 1988.
- Zo’n hoge groei zou bijna driekwart van de forse krimp van 6,3 procent in 2020 compenseren.
- Belfius en ING rekenen voor 2022 op minstens 3 procent groei en zien de activiteit dan boven het niveau van net voor de pandemie stijgen.
- Eerder voorspelde de Europese Commissie dat de Belgische economie in 2022 weer even groot zal zijn als voor de pandemie.
Versoepelingen
De versoepelingen van de coronamaatregelen betekenen, zoals verwacht, een sterke stimulans voor de economische bedrijvigheid in ons land. En volgende week zal deze activiteit nog meer aantrekken.
Zo bevestigde het Overlegcomité dat cafés en restaurants vanaf woensdag ook binnen weer klanten mogen ontvangen. Bovendien gaan onder meer feestzalen, fitnesscentra, bioscopen en theaters weer open. En midden augustus zouden de festivals terugkeren.
De activiteit van de industrie is nu al hoger dan voor de pandemie uitbrak. Dit komt omdat het economisch herstel in de VS en China zeer sterk is. Ook de bouwsector herstelt snel.
Inflatie
De globale toelevering blijft echter voor problemen zorgen. ‘Die toeleveringsproblemen zijn wijdverspreid bij de groothandel, de bouw en de industrie,’ aldus de Nationale Bank.
Hierdoor zien veel ondernemingen de kosten van grondstoffen, onderdelen, transport en verpakking sterk stijgen. Ze rekenen minstens een deel van die hogere kosten door in hun verkoopprijzen.
De vraag rijst dus wat de centrale banken zullen doen om de inflatie te bekampen. De Europese Centrale Bank vergadert hierover donderdag.
Lees ook: De 11 grote onbekenden van het globale economische herstel