Banengroei in de VS trekt aan en ook de lonen stijgen, maar ‘het blijft allemaal nog wat onder de verwachtingen’

In mei werden er in de VS 559.000 nieuwe vacatures ingevuld. Dat meldde het Amerikaanse ministerie van Arbeid vandaag. Deze stijging zou normaal als solide worden beschouwd, maar is eigenlijk lager dan verwacht.

  • De ‘non-farm payrolls’ (de verzamelde naam voor goederen-, bouw- en productiebedrijven in de VS) stegen in mei met 559.000; lager dan de raming van 671.000.
  • Het werkloosheidscijfer daalde tot 5,8 procent, iets beter dan verwacht en lager dan de 6,1 procent van april. Een alternatieve maatstaf voor de werkloosheid, die rekening houdt met mensen die om economische redenen een deeltijdbaan hebben, daalde licht tot 10,2 procent.
  • De verdiensten per uur stegen afgelopen maand met 0,15 dollar naar 30,33 dollar.
  • De markten reageerden positief op het rapport. Beleggers verwachten immers dat de Fed een ruim monetair beleid zal blijven voeren.

Sectoren

  • In de horeca viel opnieuw de grootste jobgroei op te tekenen, met 292.000 nieuwe banen.
  • Ook het openbaar en particulier onderwijs plukten de vruchten van de economische heropening: over de hele linie kwamen er 144.000 jobs bij. 
  • Andere stijgingen kwamen voor rekening van de gezondheidszorg en de sociale bijstand (46.000), de informatiesector (29.000), de verwerkende industrie (23.000), het vervoer en de opslag (23.000), de groothandel (20.000) en de professionele en zakelijke dienstverlening (35.000).
  • De bouwnijverheid verloor 20.000 arbeidsplaatsen, terwijl de detailhandel er ook 6.000 minder kreeg.

Soepel

Het aantal jobs in de VS ligt nog steeds zo’n 7 miljoen onder het niveau van voor de pandemie, weet zakensite CNBC. Dit is een reden die de centrale bank, de Fed, aanvoert als rechtvaardiging om het geldbeleid soepel te houden.

Sommige economen en beleggers hebben zich erover beklaagd dat de groei stagneerde op een moment dat de inflatie toenam. De economie wordt geschraagd door een verbeterende volksgezondheidssituatie (ongeveer de helft van de Amerikanen is intussen gevaccineerd) en massale fiscale stimuleringsmaatregelen.

(tb)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20