Wall Street schiet hoger na teleurstellend banenrapport Verenigde Staten

De Amerikaanse beurzen hebben de handelsdag met een positieve noot kunnen afsluiten. Een teleurstellend banenrapport had een neerwaarts effect op de langetermijnrente. Voornamelijk de tech- en groeibedrijven profiteren van een dalende rente.

De werkgelegenheid in de Verenigde Staten (VS) is vorige maand veel minder sterk gestegen dan verwacht. Uit cijfers van het officiële Amerikaanse banenrapport blijkt dat er in april sprake was van een banengroei van 266.000. De markt ging uit van een stijging van 1 miljoen. In maart stond de teller nog op 770.000. Het werkloosheidspercentage kwam dan weer uit op 6,1 procent, terwijl de markt rekende op één van 5,8 procent.

Dalende tienjaarsrente

Teleurstellende werkgelegenheidscijfers lijken op het eerste gezicht slecht nieuws, maar beleggers reageerden alsnog positief op het banenrapport. Dat komt omdat dat een neerwaarts effect op de langetermijnrente heeft. Minder jobs doet de inflatievrees immers afnemen. In de namiddag was de Amerikaanse tienjaarsrente gezakt tot 1,48 procent. Ondertussen is die weer gestegen tot 1,56 procent.

Hoe dan ook wordt een dalende rente met open armen ontvangen door de beleggers. Voornamelijk de tech- en groeiaandelen profiteren van een tanende rente. De waarderingen van zulke bedrijven worden namelijk gestoeld op toekomstige winsten. Een stijgende rente weegt op die winsten.

Het komt dan ook als geen verrassing dat Nasdaq vrijdag opnieuw wat terrein heeft gewonnen. Na gisteren een verliesreeks van vijf dagen te beëindigen heeft de techbeurs daar een positief vervolg aan kunnen geven. De Nasdaq won 0,9 procent. De S&P500 steeg met 0,8 procent en de Dow Jones ging er 0,65 procent op vooruit.

Beyond Meat neemt diepe duik

Beyond Meat heeft vrijdag de kwartaalresultaten bekendgemaakt. Daaruit bleek dat de producent van vleesvervangers in het eerste kwartaal van dit jaar een verlies van 27,3 miljoen dollar heeft geboekt. Ter vergelijking: in het eerste kwartaal van 2020 kon Beyond Meat nog terugblikken op een kwartaalwinst van 1,8 miljoen dollar. Het bedrijf zei dat de coronaviruspandemie zijn tol blijft eisen. Beleggers reageerden teleurgesteld op de cijfers en het aandeel verloor 7,5 procent.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20