Nasdaq kleurt na vijf dagen nog eens groen

De techaandelen zaten de afgelopen dagen in moeilijk vaarwater. Na vijf rode dagen is de Nasdaq er nog eens in geslaagd om de handelsdag in het groen af te sluiten. Maar de beleggers lijken toch meer en meer aandacht te hebben voor de heropening van de economieën wereldwijd.

Na een verliesreeks kon de Nasdaq donderdagavond een winst boeken van 0,35 procent. Die winst is eerder bescheiden in vergelijking met die van de andere indexen. De Dow Jones won 0,9 procent en de S&P500 deed er 0,8 procent bij.

Heropening economie

Waarom heeft de Nasdaq het de afgelopen dagen minder goed gedaan? Nu meer en meer landen de coronamaatregelen versoepelen of zelfs volledig loslaten, hebben de beleggers er alle vertrouwen in dat de wereldwijde economieën binnenkort volledig heropenen. Dat resulteert in een rotatie naar waardeaandelen. Dergelijke bedrijven doen het immers goed als we opnieuw buiten mogen komen en consumeren.

Ondertussen blijft de vrees voor een eventuele renteverhoging bestaan. Dat is voornamelijk slecht nieuws voor de tech-en groeibedrijven. Hun aandelenkoersen zijn namelijk gebaseerd op toekomstige winsten. Een stijgende rente knibbelt aan die winsten. Intussen heeft de Bank of England als één van de eerste centrale banken het monetair beleid verstrakt. De centrale bank gaat de hoeveelheid obligaties die het opkoopt afzwakken van 4,4 miljard pond per week naar 3,4 miljard pond per week. Dat zal een impact hebben op de Britse langetermijnrente. De basisrente blijft 0,1 procent.

Zwaar verlies voor Uber

Uber was één van de opvallendste verliezers op Wall Street. Het taxibedrijf kwam donderdag naar buiten met teleurstellende kwartaalcijfers. De omzet (2,9 miljard dollar) en de boekingen zijn niet verbeterd in vergelijking met het voorgaande kwartaal. Het bedrijf heeft wel het nettoverlies kunnen beperken tot 108 miljoen dollar dankzij de verkoop van haar zelfrijdende tak. Het aandeel verloor 8,6 procent.

Voorts blijven de vaccinproducenten het moeilijk hebben. De Amerikaanse regering heeft recent namelijk een pleidooi gehouden voor het vrijgeven van de patenten van de coronavaccins. Op die manier kunnen andere producenten en landen dezelfde vaccins ontwikkelen zonder legale consequenties. Dat zou moeten helpen om de coronapandemie te bestrijden in ontwikkelingslanden met veel besmettingen, zoals India. Pfizer verloor 1,1 procent en BioNTech ging 1,9 procent lager. Moderna nam een duik van 1,8 procent.

(jvdh)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20