Belgische bedrijven verrassen met mooie kwartaalresultaten: Bel20 blijft wel dicht bij huis

Na een forse stijging gisteren komen de Europese beurzen even op adem. In ons land zijn er wel een aantal bedrijven met verrassende kwartaalresultaten naar buitengekomen.

De Europese beurstabellen kleurden vandaag iets minder groen. Nadat de Eurostoxx50 er woensdag 1,85 procent heeft bijgedaan, heeft de Europese beursindex vandaag 0,3 procent moeten prijsgeven. Een stevige prestatie van zwaargewicht AB InBev was onvoldoende om de Bel20 naar de groene zone te stuwen. De Belgische sterindex bleef dicht bij huis.

Uitschieters op de Belgische beurs

AB InBev heeft vandaag de kwartaalresultaten bekendgemaakt. De biergigant kon daarbij uitpakken met beter dan verwachte resultaten. De omzet en volumes van de brouwer stegen in het eerste kwartaal boven precrisis-niveau uit. Tegelijk heeft AB InBev bevestigd dat de huidige CEO Carlos Brito het bedrijf verlaat op 1 juli. Michel Doukeris volgt hem op. Het aandeel van AB InBev schoot 5,2 procent hoger. ArgenX was met een verlies van 5,65 procent de hekkensluiter van de sterindex.

Bpost kon gisteren nabeurs eveneens uitpakken met meer dan bevredigende kwartaalresultaten. De bedrijfsopbrengsten zijn in het afgelopen kwartaal met 9,1 procent gestegen tot 1,0 miljard euro. Het postbedrijf verwacht dat het dit jaar minstens 310 miljoen euro winst zal realiseren. Ter vergelijking: in 2020 heeft Bpost een winst gerealiseerd van 281 miljoen euro. Voorts heeft het bedrijf laten weten dat Audrey Hanard de nieuwe voorzitster wordt van het postbedrijf. Het aandeel van Bpost schoot maar liefst 12,15 procent hoger.

Wall Street is de beursdag in het groen gestart. Kort na het luiden van de openingsbel ging de Dow Jones 0,2 procent hoger en deed de S&P500 er 0,1 procent bij. De Nasdaq verloor weliswaar 0,2 procent.

Verenigd Koninkrijk verstrakt geldbeleid

Er is ook nog nieuws over het monetaire beleid van de Bank of England. De centrale bank heeft laten weten dat het minder obligaties gaat kopen. Die zei dat ze de hoeveelheid obligaties die ze wekelijks opkoopt, zou verminderen tot 3,4 miljard pond, tegen een huidig tempo van 4,4 miljard pond per week. Volgens Andrew Bailey, de gouverneur van de Britse centrale bank, is dat goed nieuws. ‘Dat betekent immers dat de economie sneller herstelt dan verwacht, met minder werkloosheid’, klonk het donderdag. De basisrente blijft 0,1 procent.

Een verstrakking van het geldbeleid is in de huidige situatie zeer uitzonderlijk. Het merendeel van de centrale banken handhaaft momenteel een soepel beleid. Canada is nog zo’n uitzondering op de regel. De Bank of Canada heeft onlangs beslist om het opkoopbeleid te verstrakken. De Canadese centrale bank sluit overigens niet uit dat het vanaf eind 2022 de rentes zal verhogen.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20