Einde van een tijdperk: Brito stopt als grote baas van AB InBev

De Braziliaan Carlos Brito stopt na 15 jaar als CEO van brouwer AB InBev. Hij wordt vanaf 1 juli opgevolgd door zijn landgenoot Michel Doukeris, die de divisie Anheuser Busch leidde. Dat heeft het bedrijf donderdag aangekondigd.

Brito werkt 32 jaar voor de brouwer, waarvan 15 jaar als CEO. Hij bouwde het bedrijf via een reeks overnames uit tot de brouwer van ongeveer een derde van de bieren wereldwijd. Het leverde Carlos Brito de bijnaam ‘la máquina’, de machine, op.

Maar de hoge schuldgraad, zeker sinds de miljardenovername van SABMiller in 2016, baarde beleggers de laatste tijd steeds meer zorgen .Er werd al langer gespeculeerd over zijn exit, zeker nadat zijn trouwe luitenant Felipe Dutra het bedrijf verliet. Via de Financial Times werd vorig najaar het signaal de wereld ingestuurd dat ook topman Brito aan zijn laatste maanden bezig was.

‘Architect van grootste biergroep ter wereld’

AB InBev eert vertrekkend CEO Brito in het afscheidscommuniqué als ‘de architect die AB InBev heeft geleid en uitgebouwd tot ’s werelds grootste bierbedrijf’. Onder Brito steeg de beurswaarde van de biergigant van 26 naar circa 120 miljard dollar.

Volgens de website De Rijkste Belgen is een kwart van het bedrijf, dus zowat 30 miljard dollar aan beurswaarde, in handen van de families Van Damme, de Spoelberch en de Mévius. Zij behoren daardoor tot de rijkste families van het land en zijn Brito veel verschuldigd. Zelf zou de Braziliaan minstens 200 miljoen euro overhouden aan zijn job bij de Leuvense biergroep, die bekendstaat om zijn hoge prestatiegerichte bonussen op lange termijn.

Nieuwe CEO

Met Michel Doukeris (°1973) als nieuwe CEO kiest de biergigant voor continuïteit. Hij was de favoriet. Doukeris werkt sinds 1996 voor AB InBev en staat momenteel aan het hoofd van de Noord-Amerikaanse activiteiten. Als interne kandidaat heeft hij het voordeel dat hij de beroemde veeleisende bedrijfscultuur van AB InBev kent. Dat hij net als Brito een Braziliaan is, zal helpen bij de contacten met de grote Braziliaanse aandeelhouders.

‘Na een zorgvuldig en stevig selectieproces is de raad van bestuur opgetogen dat de volgende CEO uit onze eigen reserve van leiderschapstalent komt’, zegt voorzitter Martin Barrington in een persbericht. ‘Michel is de juiste leider om het bedrijf naar de volgende fase van organische groei en succes te brengen.’

Carlos Brito en Michel Doukeris – foto AB InBev


Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20