Verrassend: straling is niet per se schadelijk voor gezondheid, integendeel

Relatief hoge blootstelling aan achtergrondstraling kan uiteindelijk goed zijn voor onze gezondheid en het risico op kanker verminderen, zo blijkt uit een recente studie waarover de website Futurism bericht. 

Achtergrondstraling is de alomtegenwoordige ioniserende straling op aarde waaraan levende wezens elke dag worden blootgesteld. Het kan een natuurlijke oorsprong hebben (kosmische straling, bepaalde gesteenten, …) of een kunstmatige (kernproeven, medische beeldvorming, …).

Tot nu toe werd straling altijd als schadelijk voor de gezondheid beschouwd, en het gevaar ervan neemt alleen maar toe naarmate het blootstellingsniveau stijgt. Maar een team wetenschappers van de Ben-Gurion Universiteit in Israël heeft deze stellingen in twijfel getrokken. Volgens hun studie is blootstelling aan een relatief hoge drempel van achtergrondstraling niet zo slecht voor de gezondheid als eerst gedacht. Het tegendeel zou zelfs waar kunnen zijn.

Levensverwachting 2,5 jaar langer

Om tot deze verrassende conclusies te komen, die zijn gepubliceerd in het tijdschrift Biogerontology, analyseerden de onderzoekers gegevens van het Environmental Protection Agency over achtergrondstraling die teruggaan tot de jaren 1960 in 3.129 counties in de Verenigde Staten. Vervolgens vergeleken ze de gegevens met het aantal kankergevallen en de levensverwachting in die gebieden.

Wat bleek? Mensen die woonden in gebieden met hogere niveaus van achtergrondstraling hadden significant lagere percentages long-, pancreas-, darm- en rectumkankers.

‘De levensverwachting was ongeveer 2,5 jaar langer voor mensen die in gebieden met relatief hoge achtergrondstraling woonden dan voor mensen met lage achtergrondstraling’, aldus de wetenschappers. ‘Blootstelling aan hoge achtergrondstraling heeft duidelijk gunstige effecten op de menselijke gezondheid.’

Dominante paradigma’s

Volgens Doug Seserman, CEO van American Associates Ben Gurion University of The Negev, geciteerd door Futurism, ‘worden tientallen jaren van wetenschappelijke theorieën mogelijk weerlegd’. Hij voegde eraan toe dat ‘deze bevindingen zelfs opluchting kunnen brengen voor mensen die in gebieden van de Verenigde Staten wonen met bovengemiddelde achtergrondstraling’.

De onderzoekers suggereren dan ook dat de heersende paradigma’s over de noodzaak om de blootstelling zo laag mogelijk te houden, ter discussie moeten worden gesteld. ‘Het is redelijk te suggereren dat er een stralingsdrempel bestaat, maar dat deze hoger ligt dan de bovengrens van de achtergrondstralingsniveaus in de VS’, concluderen ze.

(lb)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20