Verlofdagen op overschot door de coronacrisis? Dit doet u er best mee

Aan het begin van de coronacrisis hebben veel Belgen hun vakantieplannen op de lange baan geschoven. Al is er de afgelopen maanden een bescheiden kentering bezig, leren cijfers van de hr-dienstverlener SD Worx. ‘Maar er is nog steeds een achterstand weg te werken’, klinkt het.

Uit cijfers van de Employment Tracker van SD Worx blijkt dat de vakantiecijfers in acht op de tien sectoren in september hoger lag dan in dezelfde maand vorig jaar. SD Worx merkt een stijging op van gemiddeld 7 procent. ‘Sinds juli namen we weer meer vakantiedagen op, maar er is nog steeds een achterstand weg te werken’, klinkt het.

Volgens de hr-dienstverlener is deze inhaalbeweging meer dan broodnodig. Tijdens de maanden maart, april, mei en juni hebben we met z’n allen veel minder vakantiedagen opgenomen dan tijdens dezelfde periode in 2019. In juli (+2 procent) en augustus (+2,7 procent) tekende SD Worx een beperkte stijging op, waar dus in september een vervolg werd aan gegeven.

‘Hoewel we juli en augustus al opnieuw meer vakantie namen, maakt de positieve trend van die twee maanden en september, de negatieve trend van het voorjaar nog niet goed’, klinkt het.

Gespreid vakantie nemen

Volgens Bart Pollentier, directeur van het kenniscentrum bij SD Worx, komen de werkgevers de komende maanden voor een enorme uitdaging te staan. ‘Alle werknemers moeten hun wettelijke vakantiedagen voor het einde van dit jaar opnemen. Dat terwijl de werkgevers de bedrijven draaiende moeten houden’, aldus de directeur.

SD Worx raadt aan om de vakantiedagen de komende drie maanden gespreid op te nemen. ‘Werknemers kunnen vanaf nu bijvoorbeeld wekelijks één dag per week vakantie nemen tot hun vakantiedagen zijn opgebruikt’, luidt een advies.

Dit systeem heeft voordelen voor de twee partijen. De werknemer is zeker dat hij zijn vakantiedagen kan opgebruiken en vakantiegeld krijgt. De werkgever krijgt dan weer de garantie dat hij zijn activiteiten niet stop hoeft te zetten omdat een grote groep werknemers gelijktijdig verlof neemt.

Wie zijn wettelijke verlofdagen niet opneemt, is die onherroepelijk kwijt. Het overdragen van deze verlofdagen naar volgend jaar is niet toegestaan.

Wat met de andere verlofdagen?

In de eerste plaats is het belangrijk om uw wettelijke vakantiedagen op te souperen. Vervolgens kunt u kijken naar de andere vakantiedagen. Het is mogelijk dat u die dagen wel kunt overhevelen naar volgend jaar.

Bij de ADV-dagen (of inhaalrustdagen) wordt er gekeken naar de referteperiode. Die loopt niet noodzakelijk gelijk met het kalenderjaar. Dus het is mogelijk dat u deze niet moet aanspreken voor de start van het nieuwe jaar. Bekijk samen met uw werkgever wat de referteperiode is binnen uw bedrijf.

Naast de ADV-dagen en wettelijke dagen zijn er de eventuele bovenwettelijke vakantiedagen. Die dagen kunt u doorgaans wel overdragen. ‘De modaliteiten zijn wel afhankelijk van de collectieve arbeidsovereenkomst of het bedrijf’, laat Pollentier weten. ‘Het kan bijvoorbeeld zijn dat het bedrijf toelaat dat u de vakantiedagen opneemt in het eerste kwartaal van 2021.’

Conclusie: Probeer hoe dan ook gespreid uw wettelijke vakantiedagen op te nemen de komende drie maanden. Bekijk voor de extra vakantiedagen wat de regeling is binnen uw bedrijf of collectieve arbeidsovereenkomst (cao).

Meer